Intel chce za 2 miliardy dolarů koupit startup vyvíjející open source čipy RISC-V

Zatímco procesory s instrukční sadou x86 drží v poutech Intel a licencuje je například AMD nebo VIA, konkurentem je ve skutečnosti licencovaná instrukční sada Arm a nově také zcela open source RISC-V. A právě na RISC-V se má zaměřit nová akvizice Intelu.

Dle informací webu Bloomberg chce totiž Intel získat „malý“ startup SiFive, který vyvíjí komerční implementace instrukční sady RISC-V do různých druhů čipů a jako první vyrobil procesor s implementací RISC-V ISA.

Instrukční sada RISC-V má zásadní odlišnost v tom, že je zcela open source, takže ji může pro vývoj čipů použít kdokoli a na cokoli bez nutnosti něco platit. I to je důvod, proč už jednodušší čipy vyvinuly i společnosti jako Nvidia, Western Digital (už jich vyrobil přes dvě miliardy) a další, které potřebují například různé druhy řadičů a podobně.

Aktuálně je totiž RISC-V ve fázi, kdy je možné vytvářet pouze jednodušší čipy a nikoli velký kalibr, který by třeba konkurovat desktopovým procesorům. To se ale časem může změnit, obzvlášť když se na tom podílí už přes tisícovka partnerů z celého světa.

RISC-V ukazuje budoucnost otevřené sdílené instrukční sady, která je hrozbou i pro Arm, který si za stejnou věc nechá platit značné sumy.

Intel prý za SiFive nabízí 2 miliardy dolarů, i když byla nedávno tržní hodnota této společnost odhadována na přibližně 500 milionů dolarů. Je tedy očividné, že Intel má opravdu velký zájem a snaží se podchytit novu vlnu pro rozšíření vlastní nabídky čipů pro zákazníky. Pro boj s Armem začne rozšiřovat licence na vlastní instrukční sadu x86 a dokonce začne vyrábět cizí designy čipů s instrukční sadou Arm ve vlastních továrnách.

Diskuze (6) Další článek: Microsoft začal datacentra vybavovat hardwarem z Xboxu Series X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,