Intel | Procesory | Servery

Intel chystá až 56jádrové Xeony. Jejich TDP bude šílených 350 W

AMD minulý měsíc představilo nové 7nm serverové procesory Epyc s architekturou Zen 3 (kódové označení Milan), které nabízí až 64 jader s TDP maximálně 280 W. Nové serverové Xeony chystá také Intel, ale bohužel nejspíše zase bude trpět na starší výrobní proces.

Dle zdrojů webu Videocardz totiž Intel chystá až 56jádrové procesory Xeon Scalable 4. generace s kódovým označením Sapphire Rapids. V minulosti už uniklo trochu informací a fotografií těchto obřích čipů, nyní jsou ale k dispozici další podrobnosti.

Hlavní výpočetní části budou vyráběné pomocí 10nm technologie SuperFin a nejvyšší model bude mít 56 jader. Problém je, že TDP u tohoto modelu bude celkem šílených 350 W, což je výrazně více než u AMD, které navíc nabízí o 8 jader navíc.

Intel-Xeon-Sapphire-Rapids-Specifications.jpg

Na druhou stranu je třeba dodat, že tyto čipy budou mít až 64 GB velmi rychlé paměti HBM2 s propustností 1 TB/s, což u řady operací určitě výrazně zvýší výkon. Procesory Sapphire Rapids navíc budou podporovat nejnovější technologie včetně PCI Express 5.0 a operačních pamětí DDR5. Dočkat bychom se měli až 80 PCI Express linek na procesor a podpory nových instrukcí jako AMX a TMUL (INT8, BFloat16).

Škálování navíc bude rovněž velmi dobré a procesory bude možné osadit až do 8socketových základních desek. Nižší 44jádrový model má mít TDP 270 W a 24jádrový čip pak 225 W. Představení procesorů se očekává koncem letošního roku.

Intel Xeon Scalable pro A.I. a analytiku

Diskuze (33) Další článek: Toto je Lola, robotické děvče z Mnichova, které neuklouzne ani na slupce od banánu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,