Intel | Kvantové počítače | CES 2018

Intel dohnal konkurenci a pochlubil se kvantovým čipem Tangle Lake

Intel se na CES pochlubil novým čipem Tangle Lake. Do své mašiny jej ale nenainstalujete, jedná se totiž o 49qubitový procesor, který byste museli nejprve zchladit na 20 milikelvinů (-273 °C).

K čemu je to tedy dobré? Jedná se o další experimentální procesor pro hypotetický kvantový počítač, který místo s bity pracuje s qubity – kvantovými bity, které mohou v jeden čas nabývat vícero stavů, díky čemuž by takový počítač mohl být jednou o mnoho řádů rychlejší než ty současné.

8bc8b3eb-67b5-4dd4-ae96-16a95b9c18a2
7qubitový, 17qubitový a konečně nejnovější 49qubitový čip od Intelu. Praktický kvantový procesor jich ale bude potřebovat nejméně stovky tisíc.

Hranice okolo 50 qubitů je přitom klíčová, při tomto počtu by se už totiž mělo jednat o systém, který nelze simulovat ani tím nejrychlejším superpočítačem na světě. Jedna se o hranici tzv. kvantové nadvlády (quantum supremacy), které se věnuje hromada studií z posledních let.

V každém případě, Intel není jediný, kvantové čipy s podobnými počty qubitů má totiž i IBM a experimentuje s nimi Google. Silnou zbraní Intelu má být to, že jeho Tangle Lake disponuje hromadou pomocných obvodů – třeba proti interferenčnímu rušení –, a více tak připomíná použitelný kus hardwaru a nejen ryze vědecké zařízení.

Nutno ovšem podotknout, že ani Tangle Lake není hotový procesor v pravém slova smyslu, který strčíte do počítače a získáte mašinu se zázračným výkonem. Podle expertů bude muset univerzální kvantový počítač disponovat nejméně stovkami tisíc qubitů. A co je nejdůležitější, zatím mu chybí i sama architektura, jak by měl vlastně fungovat, pracovat se současnými počítačovými algoritmy a tak podobně.

Suma sumárum, optikou současných procesorů jsme stále kdesi ve 40. letech minulého století a hrajeme si s prvními experimentálními tranzistory.

Diskuze (22) Další článek: Poznejte nejnovější „zdravotní“ trend: Surová voda vás spolehlivě zbaví vašich… peněz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,