Intel | SSD

Intel dostal rekordně rychlé SSD do malého formátu pro slot M.2. Má to ale háček

Teprve před měsícem Intel uvedl rychlé SSD Optane 905p postavené na technologii 3D Xpoint, které je dostupné ve verzi s rozhraní U.2 s 480 GB nebo jako větší kartu do PCI Express slotu, jež nabízí kapacitu 960 GB. Na Computexu ukázal ale řešení pro populární malou variantu slotu M.2.

Aby se Intelu podařilo SSD zmenšit, musel rovněž omezit kapacitu. V případě nového modelu do slotu M.2 je tak k dispozici pouze 380 GB. Nová verze má ale ještě jeden háček. SSD totiž není běžného formátu M.2 2280 (80 znamená 80 mm na délku), ale 22110, takže jeho délka je 11 cm.

620.jpg
Intel Optane 905p ve verzi M.2 22110

Zatímco na desktopových počítačích by většinou neměl být problém, novou variantu nejspíše nedostanete do většiny notebooků, kde je místa málo a obvykle lze vložit pouze formáty M.2 2280.

Vzhledem k tomu, jak vysokou spotřebu měly dříve představené varianty, nelze rovněž uvažovat o tomto modelu jako ideálu pro mobilní použití. Konkrétní parametry Intel zatím neprozradil, vzhledem k menší kapacitě se ale určitě dočkáme nižší ceny, což by mohlo zaujmout některé náročné uživatele, kterým nedostačuje výkon klasických SSD v oblasti náhodného přístupu, kde Optane naopak vyniká.

Dostupnost se očekává až koncem tohoto roku.

Diskuze (2) Další článek: Vyšla nová betaverze Androidu P. Ladí emoji, ovládání a přináší finální API pro vývojáře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,