Intel | Čipy | TSMC

Intel nestíhá vyrábět. Část výroby proto přesouvá k TSMC

Již několik měsíců prosakují informace o tom, že má Intel velký problém s přetíženými linkami pro výrobu 14nm technologií, která je pro něj stěžejní a zajišťuje většinu produkce. Problém byl způsoben hlavně přesunem části výroby čipů z již dosluhujícího 22nm výrobního procesu. Situace nyní zašla tak daleko, že Intel část výroby přesune k TSMC.

Krajní vytížení 14nm výrobních linek mělo za následek nedostatek některých čipů pro výrobce základních desek. Problém je způsoben hlavně tím, že nové 10nm výrobní linky stále nepracují na 100 % a vypadá to, že ještě minimálně další rok ani nebudou. Intel se proto rozhodl, že výrobu méně důležitých čipu přesune de facto ke konkurenci, kterou pro něj taiwanský velkovýrobce čipů TSMC představuje, informuje redakce DigiTimes.

Největší problémy má Intel dle taiwanských zdrojů především s produkcí čipsetů H310, kterých dodává o polovinu méně, než by bylo ideální. A právě tyto čipy by měl Intel přesunout do výrobních linek TSMC. Proces to ale bude velmi zdlouhavý a komplikovaný, protože výrobní linky Intelu se od těch v TSMC dosti liší.

Výrobní linky se proto budou muset přizpůsobit přesně dle požadavků Intelu a nástup masivní výroby se očekává nejdříve na začátek roku 2019, a to je stále velmi optimistický termín, podmíněný tím, že vše půjde podle plánu. Do té doby se očekává, že se situace jen tak nezlepší, protože se blíží konec roku, kdy je poptávka po stolních počítačích vyšší, než obvykle.

Diskuze (16) Další článek: V doupěti hackerů na brněnské FIT: Ukázali nám útoky na Bluetooth i vlastní chytré krabičky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,