Intel | Čipy | Finanční výsledky

Intel oznámil další posunutí 7nm výrobní technologie. Nebude dříve než na konci roku 2022

Intel při oznamování finančních výsledků za druhé čtvrtletí tohoto roku rovněž zmínil velký problém, který se promítne do všech budoucích generací procesorů.

Podle všeho má totiž Intel stále problém s 7nm výrobní technologií, která se kvůli tomu posouvá o dalších šest měsíců až rok místo plánovaného termínu použití v procesorech a nejspíše i v grafických kartách.

Snímek obrazovky 2020-07-24 v 16.36.07.jpg

Dle informací tak Intel dodá první 7nm procesory (Granite Rapids) na trh nejdříve na konci roku 2022 nebo až začátkem roku 2023. To už je poměrně strašidelný odstup od stávající kadence TSMC, která tento rok už na trh dodává 5nm čipy.

Ano, musíme brát v potaz, že dle posledních srovnání je 10nm výroba od Intelu z pohledu efektivity a hustoty logických prvků srovnatelná s 7nm výrobou od TSMC, ale i 10nm výroba se u Intelu teprve pomalu rozjíždí.

V roce 2023 přitom už TSMC bude mít na trhu 3nm technologii výroby, což bude znamenat, že Intel bude papírově o dva generační skoky pozadu, reálně možná o jeden, což lze reprezentovat minimálně jako dva roky. Takto ujetý vlak se nedá jen tak dohnat a lze očekávat, že kvůli tomu bude mít Intel velké problémy z pohledu konkurenceschopnosti, která je znát už nyní s 7nm Ryzeny a Epycy.

Intel ale podle informací problém vyřeší alespoň u nových grafických karet Xe (Ponte Vecchio), které nechá vyrábět v továrnách jiných společností (nabízí se TSMC nebo Samsung). I když to šéf Intelu Bob Swan přímo nezmínil, Intel se možná odhodlá k externí výrobě i u některých procesorů. Nyní si takto nechává vyrábět některé čipy (přibližně 20 %) s nízkou marží.

Jak Intel přistoupí k budoucí strategii výroby, to teprve uvidíme.

Historie se opakuje

Vypadá to, že Intel opravdu slušně zaspal na vavřínech. Princip této příčiny se opakuje poměrně často u velkých společností, které jsou vedené hlavně pro uspokojení investorů a doplatí na to celý inovační proces. Ostatně současný šéf Intelu Bob Swan je bývalý CFO (finanční ředitel) a původně měl být jen chvilkovým záskokem za odcházejícího Briana Krzaniche.

Intel byl na výši, měl nejpokročilejší výrobní technologii i procesory, ale nejspíše začalo vedení preferovat krátkodobé cíle k uspokojení investorů – méně se investuje, přitom příjmy jsou stále skvělé a marže stále lepší. To je ale u technologických společností špatná krátkodobá strategie.

Během pár let se konkurence neustále dere nahoru a tentokrát to v případě AMD bylo i TSMC, které se soustředí čistě jen na výrobu. Než se Intel vzpamatoval, ostatní jsou jinde a roztlačit znovu inovační kolos není jednoduché. Obzvláště když jste propustili přes 10 % zaměstnanců kvůli lepším číslům pro investory.

Snímek obrazovky 2020-07-24 v 16.36.18.jpg

Intel za druhé čtvrtletí skončil s obratem 19,7 miliardy dolarů a ziskem 5,1 miliardy dolarů.Oproti minulému roku je to stále zlepšení o 20 %, respektive 22 %. Zatím je tedy ještě vše „skvělé“, čemuž se ale nelze divit – nákupní cyklus v datacentrech ale i u běžných počítačů a notebooků je pomalý, takže se problémy začnou objevovat postupně.

Ostatně první náznaky už jsou vidět u marže, která meziročně klesla o poměrně vysokých 6,6 % z 59,8 % na 53,3 %.

Diskuze (34) Další článek: Concorde byl nejrychlejší dopravní letoun. Před 20 lety skončil v plamenech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,