Notebooky | Intel | Grafické karty

Intel představil grafickou kartu iris Xe Max. Je určena pro lehké a tenké notebooky

Dle očekávání, kterému předcházelo i několik uniklých informací, Intel nyní oficiálně představil novou samostatnou grafickou kartu Iris Xe Max, která je určena pro mobilní zařízení. Cílovým segment jsou hlavně tenké a lehké notebooky, určitě se s ní ale setkáme i v dalších zařízení, kde je nízká spotřeba důležitým aspektem, ale je potřeba něco více, než je integrovaná grafika v procesoru.

Intel Iris Xe Max je vybaven 96 EU (exekuční jednotky) a hlavní 10nm (SuperFin) čip pracuje na frekvenci až 1,65 GHz. GPU využívá 4GB paměti LPDDR4x s propustností až 68 GB/s při použití 128bitového rozhraní.

Intel Iris Xe Max běží na architektuře Gen12, stejně jako integrovaný model v procesorech Tiger Lake. Nechybí podpora sběrnice PCI Express 4.0 ani moderních technologií DirectX 12.1, OpenGL 4.6 a OpenCL 2.

Intel se chlubí především pokročilým propojením integrované grafiky v čipech Tiger Lake a Iris Xe Max s označením „Deep Link“, kdy je možné využívat inteligentní přepínání pro snížení spotřeby, ale také zvýšení výkonu, kdy se výkon včetně enkódování médií rozložen mezi oba čipy.

Intel v takovém případě uvádí, že je řešení výkonnější než u konkurenční grafické karty Nvidia GeForce GTX MX350. Uvidíme, jak na tom budou nezávislé testy.

Grafická karta Intel Iris Xe Max se v následujících týdnech na trhu objeví v zařízeních jako Asus VivoBook Flip TP470, Dell Inspiron 15 7000 (2v1) nebo Acer Swift 3X.

Prezentační video k Intel Iris Xe Max

Váš názor Další článek: Obloha je zdánlivě plná letadel, čísla ale odhalují obrovskou krizi letecké dopravy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,