Intel | SSD | Úložiště

Intel představil spoustu novinek z oblasti pamětí a výkonných úložišť

  • Intel uvedl 6 nových produktů zahrnující úložiště i paměti
  • Inovace pokračuje ve spojení technologií operačních pamětí a SSD
  • Nové modely používají pokročilejší čipy složené z 144 vrstev

Intel se už poměrně dlouho snaží vyvíjet produkty pro segment pamětí a úložišť, které ale tak úplně nezapadají do standardní nabídky jako u ostatních výrobců. Intel se totiž zaměřuje na pokrytí i oblasti mezi SSD a operační paměti, takže se soustředí hlavně na vysoký výkon s možností používat flash paměti jako operační paměť.

Nyní Intel představil řadu novinek, které posouvají možnosti jak z pohledu výkonu tak i kapacity. Obě vlastnosti se přitom stávají stále důležitější, obzvláště v serverovém segmentu, kde je nutné zpracovávat stále větší množství dat a co možná nejrychleji.

Tři SSD s 144vrstvými čipy

Také Intel se pustil do technologie levnější čipů QLC (čtyři bity na buňku), které sice mají i nižší výdrž, ale mají vyšší kapacitu za nižší cenu. S dobrou kombinací s menší SLC pamětí a DRAM pamětí lze ale ve spojení s chytrými algoritmy dosáhnout použitelné životnosti, která bude stačit pro běžné použití. Intel u nové generace vylepšil zmíněnou dynamickou cache, která pracuje efektivně a přizpůsobuje se dle množství uložených dat v QLC čipech.

Pro koncové uživatele je určený Intel SSD 670p s 144vrstvžými 3D Nand flash čipy. SSD je k dispozici jak ve verzi pro slot M.2, tak i SATA. Tyto modely nahradí stávající Intel 660p a 650p. Intel zatím prozradil jen minimum informací, ale SSD Intel 670p bude používat pouze PCI Express 3.0, což značně omezuje maximální rychlosti sekvenčního čtení. To však pro Intel nejspíše není problém, protože se u vlastních modelů většinou soustředí hlavně na výkon při náhodném přístupu.

SSD budou v prodeji v kapacitách 512 GB, 1 TB a 2 TB, přičemž nejvyšší model zvládne zápis až 600 TB dat. SSD se začnou prodávat v prvním čtvrtletí roku 2021.

Pro profesionální použití slouží serverové Intel SSD D7-P5510 a pokud vyžadujete vyšší výdrž, můžete zvolit i odolnější Intel SSD D5-P5316.

Optane Memory H20 pro notebooky

Hlavně pro notebooky, které vyžadují vyšší výkon úložiště, tedy typicky notebooky pro hráče nebo tvůrce, je určené nové cachovací SSD Intel Optane Memory H20. Intel zde rovněž používá 144vrstvé Nand flash čipy a pouze PCI Express 3.0 v rámci konektoru M.2.

S tímto modelem se tak setkají hlavně OEM výrobci a poslouží jako zrychlující cache ve spojení se softwarem Intel RST. Díky tomu je možné dosáhnout vyšších rychlostí u často spouštěných aplikací nebo dat.

Intel H20 bude k dispozici v kapacitě 32 GB pro 512GB nebo 1TB úložiště. Intel se také pochlubil i zabezpečením Pyrite 2.0.

Intel Optane SSD P5800X pro datacentra

Pro nejnáročnější použití si Intel připravil model Optane SSD P5800X, který se zaměřuje přímo na datacentrové nasazení ve velkém objemu.

Dle tvrzení Intelu jde o nejvýkonnější datacentrové SSD, které už používá sběrnici PCI Express 4.0. Díky tomu se rychlost sekvenčního zápisu dostává na hranici 6,2 GB/s a při čtení pak na 7,2 GB/s. V případného náhodného přístupu má SSD 1,5 milionu IOPS při čtení i zápisu. V prodeji budou v kapacitách 400 GB, 800 GB, 1,6 TB a 3,2 TB.

Výdrž bude opravdu solidní - nejvyšší model zvládne 100 přepisů denně, takže každý den lze na něj bez poškození zapsat 2 PB dat.

3. generace Intel Optane persistent memory

Pro specifické použití Intel také uvedl novou generaci Optane persistent memory s kódovým označením „Crow-Pass“, což je SSD určené pro dimm sloty, takže nahradí moduly operační paměti. Díky tomu lze relativně levně sestavit systémy, které mají obrovskou kapacitu operační paměti a není tak nutné neustále přesouvat data mezi SSD napojeného na PCI Express, pak do operační pamětí a procesoru.

Negativem je pochopitelně o něco nižší rychlost čtení, zápisu i odezvy, avšak vzhledem k tomu, kolik přesunů dat se dá ušetřit, s vhodně naprogramovanou architekturou lze dosáhnout mnohem většího výkonu za nižší cenu.

PLC čipy aneb 5 bitů na buňku

Intel už rovněž plánuje další generaci samotných 3D Nand flash čipu typu PLC, které budou mít oproti QLC čipům rovnou 5 bitů na buňku. To umožní opět posunout jak kapacity a snížit ceny, tak hlavně zlepšit poměr mezi kapacitou a cenou.

PLC čipy tak opět zhorší výhodnost klasických pevných disků. PLC čipy chystají i dalších výrobci, například Toshiba, takže vývoj je do budoucna celkem jasný. Zatím není ale jasné to, jestli si je Intel ještě bude vyrábět sám, nebo už se o výrobu postará pouze SK Hynix.

Je ale jisté, že PLC čipy snesou zase o trochu méně než QLC čipy, takže budou nutné inovace v dodatečném hardwaru a softwaru, který bude snižovat opotřebení čipů v čase.

Intel rebranding:

Diskuze (23) Další článek: Nápad v NASA: Pošleme na Mars robotického psa – marťansky vyšlechtěného Spota

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,