Intel | Procesory | Servery

Intel proti 64jádrovému Epyc Rome od AMD nasadí 56jádrový Xeon Platinum 9200

Serverový trh zažívá poslední dva roky velký pokrok v nárůstů počtu jader v procesorech, a to na straně AMD i Intelu. Tento závod odstartoval před dvěma lety procesor Epyc od AMD, který přinesl 32 jader v jednom soketu. Tento rok se chystá druhá generace těchto procesorů, kde se díky nejnovější 7nm technologii navýší počet jader až na 64. Proto se Intel rozhodl, že bude reagovat novým extrémním modelem Xeon 9282, který bude mít 56 jader (112 vláken).

tabulka.PNG

Bohužel vše není tak růžové, jak se může zdát. Intel má v současné době k dispozici už velmi starý 14nm výrobní proces, což sebou nese spoustu technologických omezení. Tím největším je obrovská plocha vyrobených čipů. Plocha procesoru je tak obrovská, že se procesor nevejde do žádného současného serverového soketu. Procesor se tedy bude muset pájet přímo na základní desku, což je velmi netradiční řešení.

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9EL1kvODMxMjM4L29yaWdpbmFsL0ludGVsLVhlb24tRmFtaWx5LTEuanBn.jpg

Také spotřeba procesorů bude rekordní. Intel nastavil TDP na 400 W, ale to platí pouze za situace, kdy procesor běží na základním taktu 2,6 GHz. Pokud se zapne turbo režim, ve kterém se procesor přetaktuje až na 3,8 GHz, bude spotřeba ještě mnohem vyšší. Osobně odhaduji, že se může dostat přes hranici 600 W.

Dá se tedy očekávat, že chlazení v těchto nových procesorech už bude muset být řešeno výhradně vodním chlazením, ideálně s podchlazenou kapalinou. Bohužel z posledních zpráv vyplynulo, že mezi čipy a rozvaděčem tepla (IHS) bude nadále použita obyčejná teplovodivá pasta. Dá se tedy očekávat mnohem horší přenos tepla z IHS, než u konkurenčního procesoru EPYC, který je pájený.

11.PNG

Dalším úskalím nového čipu bude rozhodně cena. Nejvýkonnější současný Xeon 8180 s 28 jádry stojí nyní na českém trhu skoro 280 000 Kč. Nový 56jádrový Xeon bude zřejmě minimálně dvakrát tak dražší. Cena celého serveru půjde tedy do milionů.

Intel to bude mít těžké. Proti němu stojí levnější řešení od AMD, které je navíc kompatibilní se stávajícími základními deskami bez nutnosti pájení. Také chlazení je v případě procesorů EPYC jednoduší, protože současný nejvýkonnější 32jádrový model Epyc 7601 má TDP 200 W a novinka s 64 jádry by na tom měla být podobně.

Zdroj: Tomshardware

Diskuze (32) Další článek: Fyzička Hedwig Kohn: Před 132 lety se narodila žena, která jako jedna z prvních učila na univerzitě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,