Procesory | Intel

Intel srovnal Core i9-9900K s Ryzenem 7 2700X a s náskokem vyhrál. Test se ale ukázal jako silně ovlivněný

Když Intel tento týden ukázal výkon nových procesorů Core i9, prezentoval je s velkým odstupem před konkurenčními procesory Ryzen. Tento odstup byl natolik velký, že to nedalo spát několika redaktorům, kteří začali zkoumat, z jakých testů Intel vychází. Přece jenom, aby byly procesory Ryzen o 50 % pomalejší než nové procesory Intel, působilo až moc optimisticky. Ukázalo se, že jsou testy ovlivněny nevhodným provozem procesorů Ryzen.

Testy pro Intel zhotovila společnost Principled Technolgies. Proč Ryzen 7 2700X podává v jejich testech tak nízké výsledky? Důvodů je hned několik. V testech byly použity čtyři moduly pamětí, což jak je známo způsobuje na základních deskách se soketem AM4 nižší nastavení frekvencí těchto pamětí. Proto se používá ve všech nezávislých recenzích zapojení se dvěma moduly.

Dalším důvodem byla aktivace tzv. „herního režimu“, který je sice velmi dobrý pro procesory Threadripper, kde opravdu pomáhá k lepšímu výkonu ve hrách, ovšem u procesorů Ryzen se nepoužívá. Po jeho aktivaci se totiž celý jeden CCX blok vypne, takže má procesor nakonec přístup pouze k polovině L3 cache a už to není osmijádro, ale nativní čtyřjádro a celkový výkon se výrazně sníží.

Ovšem tímto znevýhodněné podmínky pro Ryzen 7 2700X nekončí. V recenzi byl pro chlazení procesoru i9-9900K použit kvalitní a velmi drahý vzduchový chladič Noctua NH-U14S. Logicky bychom se mohli domnívat, že v rámci testu byl stejný chladič použit i pro chlazení ostatních procesorů konkurence. Ovšem tak se nestalo a pro chlazení procesoru Ryzen 7 2700X byl použit pouze základní přibalený chladič, pochopitelně s menší chladicí schopností. Funkce Precision Boost (automatické přetaktování) tedy nebyla využita na maximum.

01.png
Nezávislé srovnání výsledků naměřených redakcí Hardware Unboxed. Zatím bez nového Core i9, jehož výsledky se zatím nesmí prezentovat. Žlutě jsou hodnoty z prezentace Intelu, modře změřená realita (oranžově vliv herního módu na procesoru Ryzen)

Intel tedy ukázal testy, kde je konkurence mnohem horší, než bude běžná realita. Vzorky procesorů sice již poslal vybraným technologickým novinářům, aby si mohli udělat vlastní nezávislé testy, ale úmluva NDA nedovolí tyto výsledky prezentovat dříve než za dva týdny, kdy se procesory začnou prodávat v obchodech. Ale předprodeje už přitom běží...

Pokud o novém procesoru uvažujete, doporučuji počkat až na spuštění prodejů a publikaci nezávislých testů.

Diskuze (141) Další článek: Google se odvolal proti obří pokutě od Evropské komise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,