Technologie | Intel | Grafické karty

Intel ukázal obří grafické čipy. Jde o nové výkonné modely Xe

Intel tento rok uvede vlastní grafické a výpočetní karty s vysokým výkonem, který by měly konkurovat hlavním hráčům v podobě Nvidie a AMD. Nová generace architektury grafických karet s označením Xe bude škálovatelná od integrovaných grafik, přes výkonné herní modely až po nejvýkonnější modely pro datacentra a superpočítače.

Intel před nějakou dobu ukázal fotku obřího čipu Xe, který bude určený pro neznámý model, nyní se však odvážil k ještě většímu odhalení. Na fotce totiž zveřejnil rovnou tři různě velké grafické čipy Xe a kromě dříve prezentované varianty ukázal menší, a dokonce ještě větší.

Okamžitě se pochopitelně objevily spekulace a rozdělení jednotlivých variant. Pokud nejmenší čip bude mít jeden blok, střední čip má dva bloky a největší prezentovaný čip pak bude složen ze čtyř funkčních bloků v jednom. Rovněž se očekává, že modely určené pro servery a datacentra budou už podporovat rychlé paměti HBM2 nebo HBM2E.

Uvidíme, jestli Intel nakonec stihne oficiální představení v období září a října, kdy se očekává uvedení nových grafických karet od Nvidie i AMD.

Diskuze (1) Další článek: Extrémní rozhled: Test ultraširokého 43" monitoru Philips 439P9H

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,