Facebook | Neuronová síť | Emoji

Inženýři Facebooku vytvořili technologii, která z fotografie tváře automaticky vytvoří různé avatary

Pokud jste chtěli někdy používat jako svou ikonu avatár, který nějak kopíruje váš skutečný obličej, většinou jste měli jen omezené možnosti. Na různých platformách jste měli často malý výběr a jedinou volbou tak bylo zkusit si vlastní avatar vytvořit třeba pomocí nějakého webového nástroje nebo přes šikovného grafika. Inženýři Facebooku ale vytvořili systém, jak vše zjednodušit a automatizovat.

Systém funguje na mnohem pokročilejší technologii, než třeba starší řešení Googlu, které hledalo pouze vybrané znaky (vousy, typ vlasů a podobně) a podle omezené databáze poskládalo avatar. Technologie vyvinutá Facebookem pracuje pomocí neuronových sítí přímo s tím, jak obličej na fotografii vypadá a z toho překreslí avatar s různým designem.

Nezapomnělo se ani na trojrozměrnou reprezentaci, která je použitelná pro virtuální realitu, jež se Facebook snaží v rámci Oculus stále prosazovat jako budoucí sociální komunikační nástroj. Technologii lze pochopitelně použít i na generování emoji, takže se nejspíše do budoucna setkáme i s tím, že si každý bude moci vytvořit a používat vlastní emoji.

Podrobný popis technologie si můžete prohlédnout na stránkách Facebooku pro výzkum (PDF).

Emoji jsme probírali i ve starším Týdnu Živě:

Diskuze (4) Další článek: Apple otevřel nový obchod s úžasným výhledem na řeku a skleněnými stěnami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,