Inženýři namontovali na dron hřebíkovací pistoli a učí ho přibíjet šindele

Odborníci předpovídají, že autonomní systémy nejprve začnou plnit následující tři typy úkolů: nudné, špinavé a nebezpečné. Největší pozornost si přitom zaslouží poslední uvedená kategorie, do níž patří například i lezení po domech a instalace nových šindelů.

Tým z University of Michigan se proto rozhodl vytvořit robota, který by právě tuto riskantní činnost mohl vykonávat. A nakonec zaznamenal částečný úspěch – díky tomu, že vybavil dron hřebíkovací pistolí.

Výsledný stroj, popsaný v článku publikovaném na předtiskovém serveru arXis, je až překvapivě šikovný. Díky kamerám a markerům ho jeho tvůrci naučili umisťovat hřebíky přesně do míst, kde jsou zapotřebí.

Celá věc má však několik háčků. Jedním z nich je očividná skutečnost, že bot je značně pomalejší než profesionální pokrývač – minimálně zatím.

Inženýři samozřejmě už pracují na tom, aby rychlost nastřelování hřebíků zvýšili. Kromě toho však rovněž potřebují prodloužit dobu letu, která aktuálně činí pouhých 10 minut.

Pokud se jim těchto cílů podaří dosáhnout, v budoucnu by na různých stavbách mohly být k vidění celé skupiny takových dronů.

Diskuze (11) Další článek: Provozovatel newyorské burzy spustil obchodování s bitcoinem. Nehledě na to cena bitcoinu strmě padá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,