Írán rekonstruuje loni sestřelený americký dron Global Hawk

  • Iránští odborníci se snaží rekonstruovat sestřelený americký dron Global Hawk
  • Západní analytici však mají pochybnosti
  • Předvádění dronu v médiích je nejspíš jen součástí íránské propagandy

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk je velký bezpilotní dron amerického letectva, který plní podobné úkoly jako slavný letoun Lockheed U-2. Je to velmi cenný průzkumník, vybavený celou řadou pokročilých kamer, senzorů a zařízení, který dokáže z velkých výšek rychle a kvalitně zmapovat rozsáhlá území, kolem 100 tisíc kilometrů čtverečních denně.

Cena jednoho dronu se pohybuje kolem 131 milionů dolarů, plus další náklady na provoz, zařízení a údržbu.

Jeden z dronů Global Hawk v červnu 2009 během průzkumu v oblasti Perského zálivu zasáhla íránská raketa země-vzduch. Raketě se podařilo dron sestřelit a americké jednotky sledovaly, jak se dron zřítil do vln Perského zálivu. Části dronu záhy vyzvedlo íránské námořnictvo.

Nedávno došlo k dalšímu vývoji, když íránská státní média zveřejnila snímky, podle nichž se íránští vojenští odborníci snaží sestřelený dron sestavovat z jednotlivých částí a rekonstruovat ho.

Podle prohlášení íránské vlády se námořnictvu íránských revoluční gard IRCG-N (Iranian Revolutionary Guards Corps Navy) před časem podařilo vyzvednout části sestřeleného dronu ze dna Perského zálivu. Írán se teď pochopitelně bude snažit získat z trosek dronu co nejvíce zajímavých technických dat a informací.

Západní analytici mají pochybnosti

Západní analytici se nicméně domnívají, že věci nejsou úplně tak, jak je prezentuje íránský režim. Především pochybují, že se Íráncům podařilo vyzvednout části dronu ze dna zálivu. Už jenom proto, že podle dostupných informací k tomu íránské jednotky, včetně revolučních gard, nemají potřebné technické vybavení.

Části dronu, které byly předvedené v íránských médiích, jsou vesměs lehké komponenty křídel a trupu, které pravděpodobně objevily íránské lodě, jak plují na hladině. Pokud to tak opravdu bylo, tak těžší části dronu, včetně velice cenných senzorů a avioniky, zřejmě stále ještě spočívají na dně Perského zálivu.

Odborníci jsou přesvědčeni, že předvádění dronu v médiích je jenom součástí íránské propagandy, cílené především na íránskou veřejnost. Trosky dronu byly vyzvednuty velmi rychle a v íránských médiích se objevily vlastně už v září 2019. Útok na dron byl možná plánovaný dopředu, stejně jako jeho propagandistické využití.

Íránský režim sice prohlašuje, že z dronu získal jakési „kódy“ a „hesla“, která jim umožní likvidovat americké drony na vzdálenost tisíců kilometrů, podle expertů je to ale velice nepravděpodobné. Írán se prý maximálně může dozvědět některé detaily o konstrukci trupu dronu, ale rekonstrukce vraku mu příliš nepomůže postavit funkční kopii dronu Global Hawk.

Diskuze (13) Další článek: První test profesionální grafiky Ampere A100 ukazuje výkon o 48 % vyšší než GeForce RTX 2080 Ti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,