Írán vyvinul jednoduché pozemní drony proti pěchotě i obrněným vozidlům

  • Íránská armáda nedávno představila nový typ svých pozemních dronů
  • Jde o šestikolová vozítka na dálkové ovládání
  • Ta by mohla být použita ke zničení tanku nebo obrněného vozidla

Íránská armáda nedávno představila veřejnosti nový typ svých pozemních dronů. Jde o šestikolová vozítka na dálkové ovládání, která jsou na pohled poměrně primitivní, ale mohla by být použita ke zničení tanku nebo obrněného vozidla.

Podle informací z Íránu by pozemní dron Heidar-1 mohl přijet k obrněnému vozidlu protivníka a „sebevražednou“ explozí toto vozidlo zničit nebo alespoň poškodit. Íránská armáda předvedla také drony vybavené útočnou puškou, což sice na obrněné vozidlo stačit nebude, ale lze si představit, že takový dron bude účinný proti pěchotě a zároveň nebude příliš nákladný a náročný na údržbu.

Dvě verze

Dostupné snímky ukazují drony Heidar-1 ve dvou verzích. Jedna z nich je podle všeho vyzbrojena íránskou verzí útočné pušky sovětské provenience KLS AK-47, která je ovšem namontovaná na dron vzhůru nohama, aby bylo možné používat dlouhý zásobník na 40 nábojů. Tento typ dronu Heidar-1 se zdá být vybavený jednoduchými kamerami, ale zřejmě postrádá systém pro přesnou střelbu. To omezuje využití těchto dronů v současné podobě na podpůrnou krycí palbu.

Druhou variantu dronu Heidar-1 pravděpodobně představuje zmíněný sebevražedný dron, který je navržený tak, aby mohl zajet pod obrněné vozidlo, kde bývá slabší pancéřování. Tam pak sebevražedný Heidar-1 odpálí nálož. Tato nálož by mohla zahrnovat technologii projektilu tvarovaného explozí (EEP, podle anglického explosively formed penetrators). Taková nálož vytvoří proud taveniny pohybující se velkou rychlostí a je pak schopná prorazit i odolný pancíř.

Myšlenka sebevražedných dronů, které zajíždějí pod tanky či obrněná vozidla, není úplně nová. Sovětská armáda trénovala jako „živé drony“ protitankové psy. Německý wehrmacht zase ve válce používal o něco humánnější tzv. lehké nosiče nálože Goliath. Šlo o malé sebedestrukční tančíky se 60 kilogramovou náloží trhaviny, které bylo možné ovládat pomocí kabelu na vzdálenost asi 1 kilometru.

Pokud by Írán chtěl nasadit své drony Heidar-1 v případném konfliktu se Spojenými státy, tak by nejspíš rychle zjistil, že americké jednotky mají k dispozici účinné bojové rušičky, které by mohly vyřadit ovládání takových dronů.

Zároveň je jasné, že Írán bude design svých dronů do budoucna vylepšovat a jako relativně levná zbraň by se brzy mohl objevit na bojištích, kde Írán financuje a zásobuje spřízněné milice, tedy především v Iráku, Sýrii, u Hizballáhu a u jemenských Hútíů.

Diskuze (32) Další článek: Libru odchody nerozhodily: Asociace jmenovala představenstvo a jede dál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,