iRobot má nové robotické vysavače Roomba i3 a i3+. Jsou chytřejší a umí se i vyprázdnit

iRobot představil dva nové robotické vysavač Roomba i3 a i3+. Jedním z největších překvapení „pluskové“ verze je funkce automatického vyprazdňování nádobky na odpad, která byla dosud doménou nejvyšších modelových řad. Kromě toho novinky přinášejí zajímavou rovnováhu mezi cenou a funkcemi.

Vysavače používají systém chytrého mapování prostoru, díky kterému plánují trasu úklidu logickým způsobem. Disponují Wi-Fi konektivitou, takže je lze propojit a následně ovládat z aplikace v chytrém telefonu, prostřednictvím hlasového asistenta Google Assistant, Amazon Alexa či přes automatizační systém IFTTT.

Roomba i3 a i3+

Protože se jedná o modely, spadající do střední třídy, musí budoucí majitelé počítat s určitými kompromisy. Jedním z nich je například to, že si roboti neukládají mapu domácnosti pro pozdější použití. Nelze tak například plánovat úklid zvolených místností či zón, ani odeslat vysavač uklízet na určité místo.

Ve srovnání s modely vyšších tříd chybí také kamera, takže stroj není schopen identifikovat různé objekty, jako jsou nohy židlí a stolů, gauč a další předměty. Překážku tak zjistí tím nejjednodušším způsobem – když do ní narazí nárazníkem.

Oba vysavače jsou vybaveny silnějším motorem, inteligentní navigací a využívají umělou inteligenci iRobot Genius AI. Nechybí obvyklé funkce, jako je automatický návrat na základnu po dokončení úklidu či možnost naplánovat vysávání v zadané dny a časy.

Automatické vyprazdňování odpadu

Zásadním (a vlastně jediným) rozdílem mezi roboty Roomba i3 a Roomba i3+ spočívá v základně. První jmenovaný má v balení obyčejnou nabíjecí stanici. Vyšší model má základnu, která z něj vysaje sesbíraný odpad do kontejneru s papírovým sáčkem. Není tak nutné vysypávat relativně malou nádobku – stačí jednou za čas vyměnit sáček.

V „samočistící základně“ se používají sáčky AllergenLock, které chrání před uvolňováním prachu a alergenů do vzduchu. Je vybavena HEPA filtrem, jež zachytí 99 % pylu, plísní, roztočů a srsti koček a psů. Jeden sáček pojme objem až třiceti nádobek, takže ve většině domácností vydrží jeden až dva měsíce.

Doporučená maloobchodní cena robotického vysavače Roomba i3 je 399 amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 10 870 Kč vč. DPH. Za základnu s funkcí vyprazdňování nádobky s odpadem si zákazníci připlatí 200 dolarů, takže konečná cena je v přepočtu cca 16 320 Kč.

Diskuze (50) Další článek: Aston Martin nabízí automobilový simulátor, který vás zabaví během pandemie. Stojí jak opravdové auto

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,