Seznam.cz | Evropská unie | Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič: Regulace odkazů není nutná. Výsledkem bude, že články zmizí z vyhledávačů

Aktuální kroky evropských zákonodárců ohledně nové legislativy týkající se sdílení obsahu na internetu přiměly k příspěvku i zakladatele a majitele Seznamu Iva Lukačoviče. Ten už sice dlouhé roky za Seznam.cz veřejně nevystupuje, ale je aktivní na Twitteru. A tam se k nové evropské směrnici o autorském právu vyjádřil dost kriticky.

Vyjadřuje se k článku 11 přezdívanému „daň z odkazu“, který se přímo dotýká vyhledávačů:

„Každý vydavatel má právo nastavit soubor robots.txt tak, aby vyhledávačům znemožnil indexovat jejich stránku. Není absolutně nutné, aby toto Evropská komise regulovala. Výsledkem bude, že my (provozovatelé vyhledávačů) přestaneme jejich stránky indexovat,“ napsal Ivo Lukačovič z pozice majitele největšího českého vyhledávače.

„Klidně se s někým vsadím, že vyhledávače vydavatelům nezaplatí ani jediné euro. Vydavatelé se raději vzdají svého práva na zpoplatnění odkazů, protože jinak nebudou jejich články vidět ve výsledcích hledání. Tak jednoduché,“ doplnil ještě Lukačovič v dalším twítu.

Kdo koho potřebuje víc?

Třetím twítem pak trochu provokuje, že by to všechno klidně mohlo být i naopak – vydavatelé platili za to, že ve vyhledávači budou uvedeni.

Za článek 11 lobují především velké vydavatelské domy, které v něm vidí příležitost k dodatečnému zisku od bohatých internetových firem. Jejich argumentace neplyne z nějaké ryzí chamtivosti, ale argumentují tím, že na jejich článcích jsou závislé mnohé další služby, které generují další peníze.

Jenže na druhou stranu ze sdílení nemají vydavatelé sice zisk finanční, ale v podobě návštěvnosti. A ta následně peníze vygeneruje. Vyhledávače a obsahové weby se zkrátka potřebují navzájem. Nová evropská směrnice se pokouší rozsoudit, kdo koho potřebuje víc a nyní nahrává vydavatelům. Následně se však může v praxi ukázat, že je to přesně naopak.

Diskuze (18) Další článek: Co je srdce nového iPhonu? Apple A12 Bionic, první 7nm čip nabitý výkonem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,