Izraelci chtějí čistit solární panely pomocí autonomních dronů – dostanou se všude a jsou levnější

Solární panely bývají umístěné na vrcholcích vysokých budov nebo na odlehlých místech, kde se na jejich povrchu často hromadí spousta nečistot a prachu. Jejich čištění je složitý a v některých případech skoro až nemožný úkol. Řešení tohoto problému se snaží najít izraelská firma Solar Drone, jež poskytuje služby solárním farmám, a izraelský výrobce dronů Airobotics.

Společnými silami vyvinuly drony, které jsou schopné tyto těžko přístupné solární panely vyčistit, aniž by je poškodily. Na webových stránkách Solar Drone se můžete dočíst, že tento způsob „řeší problém usazování prachu a písku na povrchu panelů umístěných na jakémkoli povrchu, za všech povětrnostních podmínek a snižuje náklady na čištění nejméně o 25 % díky jedinečným a účinným metodám.“

Čištění panelů pomocí dronů

Solární panely jsou sice v podstatě bezúdržbové systémy, ale občas vyžadují vyčištění, aby mohly správně fungovat. Špína, prach, bláto a ptačí trus výrazně snižují účinnost a ovlivňují tak jejich výkon. Časté čištění je však nákladné a časově náročné, zejména pokud jsou panely ve vzdálené oblasti či na obtížně přístupném místě.

Drony jsou zcela autonomní a využívají pokročilé technologie, jako je generování obrazu, umělá inteligence, strojové učení, dolování dat, analýza v reálném čase, cloud a další, které zvyšují efektivitu čištění fotovoltaiky a zároveň snižují provozní náklady.

Čištění funguje tak, že kvadrokoptéra umístěná v nabíjecí stanici odolné proti povětrnostním vlivům, která se nachází v blízkosti solárních panelů, v nastaveném intervalu vzlétne a doletí k fotovoltaice. Pro přesnější určování polohy využívá LiDAR a kamery. Na místě postupně proletí nad všemi panely a postříká je čisticí kapalinou.

Tento úkon provede postupně u každého panelu. Po dokončení práce se dron vrátí do své nabíjecí stanice, kde se bezpečně usadí. Robotický systém vymění baterii za plně nabitou a doplní nádržku s čisticí kapalinou. Dron tak bude připraven k dalšímu úklidu, což umožňuje nepřetržitý provoz celého systému.

Bude to dobrý byznys

O zákazníky jistě nebude nouze. Pouhý den poté, co izraelská vláda přijala nabídku na výstavbu vůbec největší solární farmy v zemi, následovalo oznámení, že izraelský výrobce dronů uzavřel dohodu o vývoji a dodávkách služeb čištění solárních panelů bezpilotními stroji.

„Naše dohoda se společností Solar Drone dokáže využít pokročilou technologii Airobotics k monitorování a údržbě solárních farem. Je to pro nás další krok na mnohamiliardový trh,“ uvedl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Airobotics Meir Kliner.

"Současná řešení jsou těžkopádná, neekonomická a nedokážou si poradit s moderními solárními farmami,“ dodal zakladatel firmy Solar Drone Shmuel Yanai. „Jsme přesvědčeni, že technologie dronů Airobotics na trh změní pravidla hry a má značný ekonomický potenciál.“ Obě firmy předpokládají, že během prvních tří let dosáhnou prodeje v Izraeli, Evropě, Indii a Spojených arabských emirátech až 10 milionů dolarů.

Diskuze (6) Další článek: Windows 11 usnadní práci s videem. DirectX 12 zavádí GPU akceleraci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,