Jak se největší letadlo světa Stratolaunch protrápilo od Muskových raket k hypersonickému Talonu

  • Za projektem Stratolaunch stál zakladatel Microsoftu Paul Allen
  • Po jeho smrti byl projekt největšího letadla zastaven
  • Stratolaunch vstal z popela a nedávno absolvoval druhý zkušební let

Ve čtvrtek 29. dubna tohoto roku se podruhé vzneslo k obloze největší letadlo na světě Stratolaunch. Úspěšný zkušební let trval tři hodiny a čtrnáct minut. Kolos s rozpětím křídel 117 metrů a dvěma trupy má za sebou historii plnou pádů a vzestupů.

Vše začalo v prosinci roku 2011, kdy americká společnost Stratolaunch LLC oznámila nápad vynášet vesmírné rakety pomocí letadla. V pozadí stál spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen a zakladatel Scaled Composites Burt Rutan, kteří spolu již dříve pracovali na projektu SpaceShipOne. Financování zajišťovala investiční společnost Vulcan, kterou Allen založil a v té době řídil.

Ambiciózní plány

Projekt měl původně tři základní elementy:

  • letoun, který stavěla společnost Scaled Composites (zkráceně Stratolaunch)
  • vícestupňovou nosnou raketu, která měla být z letadla vypuštěna do vesmíru
  • spojovací a integrační systém (zajišťovala firma Dynetics), jež by umožnil bezpečné spojení letadla s nosnou raketou, její vynesení a uvolnění

Projekt byl zahájen v roce 2010, tedy téměř rok před veřejným oznámením. Původní náklady na vývoj se odhadují na 300 milionů dolarů, tedy asi 5,3 miliardy korun při tehdejším kurzu.

Klepněte pro větší obrázek 
Letoun stavěla společnost Scaled Composites

Počátkem roku 2010 zahájila firma Dynetics (zodpovědná za návrh a testování) přípravné práce a v prosinci 2011, kdy byl projekt oznámen, na něm již pracovalo přibližně čtyřicet zaměstnanců. Není bez zajímavosti, že až do roku 2012 probíhala spolupráce se SpaceX, jež měla připravit raketu Falcon 9 Air.

Diskuze (6) Další článek: Marvell má první řadič SSD pro PCIe 5.0, rychlost bude až 14 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,