Hardware | Video | Návody

Jak si postavit počítač krok za krokem

Stolní počítače jsou stále takovou pokročilejší skládačkou, která se však s novými komponenty mění. Provedeme vás stavbou středně výkonné moderní sestavy krok za krokem.

Ač prodejům vládnou notebooky, postavit si vlastní stolní počítač má stále neodolatelné kouzlo. Můžete si vybrat jednotlivé díly podle vašich požadavků a možností a pak vše snadno poskládat. Při stavbě vás nečeká mnoho záludností a pokud nepatříte mezi ty, kteří v mateřské školce otvorem pro trojúhelník probouchali váleček, správně napoprvé zapojíte všechny konektory tam, kam patří.

Nářadí, které je k montáži zapotřebí, není mnoho. Vystačíte s delším křížovým šroubovákem a případně něčím (kleště nebo šestihranný 5mm klíč HEX) na utažení distančních sloupků základní desky.

Pro postup instalace jednotlivých komponent existuje několik doporučených pořadí. Obvykle se začne osazením desky, zdroje, komponent, propojením datových a nakonec napájecích vodičů. Výjimky jsou ale možné, pokud se tím usnadní zapojení kabelů v hůře dostupných místech počítače. Postupy jsou tu hlavně od toho, aby se na nic nezapomnělo.


Computer 7/2017

Supertéma


Pokud se chcete o stavbě počítače dozvědět více, aktuální červencový Computer to má jako hlavní téma čísla a poradí vám nejen při výběru komponent a jejich montáži ale také nabídne řešení obvyklých problémů a pro odvážnější také rady na přetaktování procesoru a grafické karty.

Na stáncích jej najdete od 29. června 2017

Komponenty pro stavbu počítače zapůjčilo CZC.cz, děkujeme!

Diskuze (48) Další článek: Jak vybrat dron: 6 věcí, ve kterých byste měli mít jasno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,