Vložte podle rady vejce do vroucí vody a pak se dívejte, jak praskne.
Kávová lžička je nástroj se kterým se vejce snadno oloupá
Kdo by chtěl ušetřit nervy při loupání vajec, mohl by zkusit jejich přípravu bez skořápky. Tedy míchaná nebo sázená vejce (alias volské oko), případně omeleta ... 😉
Stačí vzít zavírací krabičku, vložit do ní vejce a trochu vody. Pak dobře zavřít a hrkat s ní. Po chvíli vejce vyndat a skořápka se sloupne skoro sama.
Zchlazeni v pořádku, ale hlavně těsně po zalití studenou vodou skorápku rozbít a vejce vratit do studené vody.Pak se pod skořápku dostane voda a loupání je snadné... 😀Vědci....
Stacilo mi ked som raz davno potreboval uvarit 30 vajec na tvrdo….kazde sa supalo inak. Ponaucenie z toho som si zobral take, ze je,bat na vajcia, lebo som mal dojem, ze si supem nervy.
Podobne. Vyskúšal som rôzne spôsoby a žiadny nefungoval vždy. Začal som na raňajky radšej robiť omeletu a problém vyriešený.
Ale vajce Benedikt sa tak nedá urobiť.
Od okamžiku, zhruba tři roky, kdy do vody při vaření vajec dávám lžičku soli a lžičku octa, loupu všechny vejce dokonale. Je jedno jestli z obchodu, od farmáře, z lednice nebo ze sklepa.
V článku máte informaci o tom, že se jedná o placebo - že vliv je prakticky nulový 😉
Nj, placebo, jenže když s placebem z 10 vajec jich 10 oloupeš a bez placeba jich 9 neoloupeš, tak se asi nejedná o placebo.
Je mozne, ze vedci uvedeni v clanku pouzili spatne mnozstvi soli a octa. Ostatne, clanek zadna cisla nezminuje, a pokus tedy nelze overit...
Já používám metodu - vytvořit malou dírku špičkou nože, nebo jehlou na tupém vrcholu vajíčka (tam kde je vzuchová komora) a následně vařit ve vroucí vodě, pak schladit. Vždy se pak perfektně loupe.
Názor byl 1× upraven, naposled 8. 5. 2025 11:08
Přidám svoji trochu do mlýna loupání vajec. Všiml jsem si, že když beru vejce uskladněná v chladnější místnosti tak jdou oloupat celkem dobře. Běda jak je ale dám do lednice. Vejce z lednice se loupou i s bílkem.
Chladnější místnost vs. lednička Člověk by řekl, že to je to samé.Chladnější místnost je klasický špajz, který v panelácích obvykle nebývá.
Však je to napsaný článku, ve větším teple se vejce do stavu, kdy jdou loupat dobře, dostanou rychleji a taky se rychleji zkazí.
Takže páni vědátoři zjistili to samé, co věděly už naše babičky... A určitě na to byl nějaký pěkný grant. Sakra, já se minul povoláním; měl jsem být taky takový vědátor.
Je to tak, tohle je článek možná do Ábíčka, ví to každý dávno od své babičky.
Ono jde spíš o vysvětlení jevu, než o objevovaní ameriky. Ale jako jo, je to infantilní článek, to už mi AI dokáže nabídnout něco podnětnějšího.
A přitom stačí koupit vařič vajec a nemusíte řešit, že nejdou vejce oloupat. Ano, je to další spotřebič do domácnosti, ale za ty nervy a vyhozené bílky z normálního vaření vajec to stojí.
Na každou věc extra věc (spotřebič).
Pořizoval jsem domu rýžovar. Skvělá věc. Ne že bych neuměl uvařit rejži, ale ten rýžovar je prostě skvělá věc.
Alebo automatický haluškovač. Môžem mať halušky tri krát denne.
Určite z toho vylezie ošúpané vajce namäkko?
Článek je zajímavý a poučný zčásti i pro mne . Tak 90% se blíží moje práce s loupáním vajec s článkem . Jsou tam o sem notoricky známé techniky , které by měl vědět úplně každý . Jdou i další techniky k mírně jiné přípravě vajec , třeba vejce do skla nebo vejce nahniličko , skořápky opravdu v ústech mít nemusím . Mnoho těch zkušeností mi nikdo nevysvětlil , přišel jsem na ně sám a nevědecky , doma vařím od 8 let . Jó , je to alchymie , není nad skvělá vejce natvrdo . Stáří Lužičtí Srbové vařili vejce třeba dvě hodiny , pak jim vydržela třeba rok jako konzerva zahrabaná v hlíně . Na závěr , zkuste uvařit sto vajec najednou a pak je skoro hned loupat...Nejsem žádný kuchař !
Názor byl 1× upraven, naposled 8. 5. 2025 09:28
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.