j.p.toman
12. 5. 2025 • 8:22

Vložte podle rady vejce do vroucí vody a pak se dívejte, jak praskne.

Miroslav Miki
11. 5. 2025 • 21:06

Kávová lžička je nástroj se kterým se vejce snadno oloupá

vzach
9. 5. 2025 • 13:42

Kdo by chtěl ušetřit nervy při loupání vajec, mohl by zkusit jejich přípravu bez skořápky. Tedy míchaná nebo sázená vejce (alias volské oko), případně omeleta ... 😉

frantaN47
8. 5. 2025 • 20:57

Stačí vzít zavírací krabičku, vložit do ní vejce a trochu vody. Pak dobře zavřít a hrkat s ní. Po chvíli vejce vyndat a skořápka se sloupne skoro sama.

Petr Vojvo
8. 5. 2025 • 18:28

Zchlazeni v pořádku, ale hlavně těsně po zalití studenou vodou skorápku rozbít a vejce vratit do studené vody.
Pak se pod skořápku dostane voda a loupání je snadné... 😀
Vědci....

redmond
redmond
8. 5. 2025 • 16:23

Stacilo mi ked som raz davno potreboval uvarit 30 vajec na tvrdo….kazde sa supalo inak. Ponaucenie z toho som si zobral take, ze je,bat na vajcia, lebo som mal dojem, ze si supem nervy.

Ferenz Futurista
8. 5. 2025 • 12:39

Od okamžiku, zhruba tři roky, kdy do vody při vaření vajec dávám lžičku soli a lžičku octa, loupu všechny vejce dokonale. Je jedno jestli z obchodu, od farmáře, z lednice nebo ze sklepa.

Subtronek
8. 5. 2025 • 11:07

Já používám metodu - vytvořit malou dírku špičkou nože, nebo jehlou na tupém vrcholu vajíčka (tam kde je vzuchová komora) a následně vařit ve vroucí vodě, pak schladit. Vždy se pak perfektně loupe.

Názor byl 1× upraven, naposled 8. 5. 2025 11:08

sir_chauncey
8. 5. 2025 • 9:41

Přidám svoji trochu do mlýna loupání vajec. Všiml jsem si, že když beru vejce uskladněná v chladnější místnosti tak jdou oloupat celkem dobře. Běda jak je ale dám do lednice. Vejce z lednice se loupou i s bílkem.

TFSi
8. 5. 2025 • 9:24

Takže páni vědátoři zjistili to samé, co věděly už naše babičky... A určitě na to byl nějaký pěkný grant. Sakra, já se minul povoláním; měl jsem být taky takový vědátor.

jentakjdu
8. 5. 2025 • 9:22

A přitom stačí koupit vařič vajec a nemusíte řešit, že nejdou vejce oloupat. Ano, je to další spotřebič do domácnosti, ale za ty nervy a vyhozené bílky z normálního vaření vajec to stojí.

Olda Paták
8. 5. 2025 • 9:15

Článek je zajímavý a poučný zčásti i pro mne . Tak 90% se blíží moje práce s loupáním vajec s článkem . Jsou tam o sem notoricky známé techniky , které by měl vědět úplně každý . Jdou i další techniky k mírně jiné přípravě vajec , třeba vejce do skla nebo vejce nahniličko , skořápky opravdu v ústech mít nemusím . Mnoho těch zkušeností mi nikdo nevysvětlil , přišel jsem na ně sám a nevědecky , doma vařím od 8 let . Jó , je to alchymie , není nad skvělá vejce natvrdo . Stáří Lužičtí Srbové vařili vejce třeba dvě hodiny , pak jim vydržela třeba rok jako konzerva zahrabaná v hlíně . Na závěr , zkuste uvařit sto vajec najednou a pak je skoro hned loupat...Nejsem žádný kuchař !

Názor byl 1× upraven, naposled 8. 5. 2025 09:28

Určitě si přečtěte

Články odjinud