Sociální sítě

Jak sociální sítě ovlivňují náš život: Informace jsou v moci algoritmů

Sociální sítě se pro mnohé uživatele staly synonymem pro internet: nechodí na konkrétní weby dle vlastního zájmu, ale pouze na ty, které jim nabídnou algoritmy sociálních sítí. Proč je to nebezpečné? A jak dnes sociální sítě bojují proti šíření fake news?

Dezinformace a manipulace s fakty jsou staré jako lidstvo samo. V historii ale zaznamenáme dva milníky, které informovanost lidstva zásadně ovlivnily: ten první datujeme okolo roku 1440, kdy Gutenberg vynalezl rychlý a efektivní knihtisk pomocí kovových liter. Druhou událostí nebyl ani rozhlas, ani televize, ale až internet, který se na přelomu tisíciletí výrazně rozšířil mezi běžné uživatele.

Proč ne rozhlas a televize? Ani jedno médium nefungovalo primárně globálně, a co je možná ještě důležitější – neumožnilo a stále neumožňuje zapojit do kreativního procesu každého z nás. Ohromná výhoda internetu, kdy si každý může během minuty vytvořit vlastní webovou stránku, napsat článek, sdílet fotografie a své myšlenky, je však současně jeho prokletím. Přínosy internetu jsou všeobecně známé a glorifikované, my se na dalších řádcích podíváme na onu odvrácenou stránku.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (5) Další článek: Google má dárek pro předplatitele YouTube Premium. Mohou testovat nové funkce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,