Microsoft | Windows 10

Jak už se změnily Windows 10: Od vydání až po současnost

  • I když se to nemusí zdát, Windows 10 urazily pořádný kus cesty
  • Kromě vylepšeného vzhledu se největších změn dočkalo jádro systému a aplikace
  • Velkou změnou bylo i zaříznutí mobilní verze a propojení s Androidem a iOS

Windows 10 byly poprvé představeny na komorní akci Microsoftu pro hrstku vybraných zahraničních novinářů už v září 2014, přičemž ještě ten měsíc jsme mohli testovat velmi rané Technical Preview. Po mnoha odkladech pak finální verze pro uživatele vyšla 29. července 2015.

76b8c18e-e73d-4445-8f75-4bb1ca8415bf931180a5-197c-40d5-82c8-3256b506f609Snímek obrazovky (105).png
Úplně první verze nabídky Start v rámci Technical Preview. • Takto pak vypadala při uvedení systému v roce 2015. • Od té doby prošla drobnými kosmetickými změnami a dnes si můžete například panel aplikací vlevo zcela skrýt.

Stále poslední velká verze Windows

Jak Microsoft už při uvedení přednesl, Windows 10 jsou poslední velkou verzí systému a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo něco měnit, spíše naopak. Přibližně co půl roku vychází velké aktualizace, které přináší novinky. První velká aktualizace, která přišla jen pár měsíců od uvedení žádný název nenesla, další už je ale pojmenována Anniversary Update (AU), Creators Update (CU) a nejnovější Fall Creators Update (FCU) z letošního října.

Takto Microsoft představoval první verzi:

Oproti minulosti tak nevychází nová velká aktualizace přibližně co tři roky doplňovaná Service Packy. Ty právě nahradily větší aktualizace a bezpečnostní záplaty jsou vydávány co měsíc. Pokud by ale Microsoft u starého verzování zůstal, pravděpodobně by nás příští rok čekaly Windows 11.

Nutno podotknout, že když by Desítky nevylepšoval průběžně, zřejmě by nezískaly takový podíl, první verze měla oproti současnosti mnoho nedodělků a s každým novým vydáním mění spoustu drobností, které ve finále dělají velký rozdíl v dennodenním používání.

V další kapitole se podíváme na konec mobilních Windows a ikonických Ovládacích panelů, které jsou již téměř k ničemu.

Užitečné funkce ve Windows 10, o kterých možná ani nevíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,