Jak očkování v Česku chrání proti těžkému průběhu covidu. Aktualizovali jsme podrobné grafy po věkových skupinách

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Masarykovou univerzitou zveřejňuje datové sady, ve kterých aktuální počty nakažených covidem, hospitalizovaných a lidí na JIP dělí podle úrovně očkování a věku. Protože v každé věkové skupině je jiná proočkovanost, je nyní možné zjistit skutečný efekt očkování.

Podobný článek jste na Živě mohli najít už v říjnu. Tenkrát šlo ale o pohled na jednorázově připravenou tabulku. Nyní jsou už data živá, grafy proto můžeme pravidelně aktualizovat. Kromě tohoto článku je najdete také tady:

Účinek vakcíny u hospitalizací

Protože počet očkovaných není stejný jako neočkovaných, při posuzování účinku vakcíny nestačí srovnat absolutní počty lidí v nemocnicích v obou skupinách. Je třeba zjistit, kolik je osob v nemocnicích například na 100 000 lidí v každé skupině. A k tomu ještě pro jednotlivé věkové kategorie, protože jsou mezi nimi velké rozdíly v proočkovanosti.

Toto srovnání najdete v následujících grafech. Napřed k účinnosti očkování při hospitalizacích.

 

Když najedete myší na jednotlivé sloupečky, objeví se panel s množstvím dalších informací. Graf můžete zvětšit ikonou vpravo dole (neukáže se ve všech prohlížečích), nebo kliknutím na nápis Tableau.

Klepněte pro větší obrázek
Najeďte myší na graf, v panelu se ukážou podrobné informace

Účinek vakcíny u hospitalizací na JIP

Stejným způsobem jsme porovnali efekt očkování při těžkém průběhu na oddělení JIP.

 

Grafy jsme museli hodně optimalizovat, aby se vešly na šířku sloupce v článku. Kvůli tomu jsme třeba odstranili i hodnoty na ose Y, které by zde správně měly být. Čísla ale najdete v panelu, který se ukáže po najetí myši na sloupce.

Můžete si také stáhnout data, ze kterých jsou grafy vykresleny. V jejich spodním řádku klikněte na ikonu Download a z nabídky vyberte možnost Data. Přejděte na záložku Full Data, kde ještě zaškrtněte Show all columns, a přes odkaz stáhněte CSV.

Zdroje

Pro informace o hospitalizacích a JIP podle úrovně očkování a věku používáme datové sady ockovani-hospitalizace-tydenockovani-jip-tyden z API v3 na webu Onemocnění aktuálně.

Proočkovanost věkových skupin zjišťujeme z datové sady COVID-19: Základní přehled vykázaných očkování v části API v2 stejného webu.

Pro data k počtu obyvatel ve věkových skupinách jsme použili tabulku Věkové složení obyvatel k 31. 12. 2020 na webu Českého statistického úřadu.

Princip výpočtu

Pro zjištění počtu plně očkovaných osob napřed pro každou věkovou skupinu spočítáme počet druhých dávek + počet prvních dávek vakcíny Janssen.

Tím známe počet očkovaných. Odečtením od velikosti populace věkové skupiny zjistíme počet nečkovaných.

Proočkovanost pro každou věkovou skupinu počítáme podělením počtu plně vakcinovaných osob ve věkové skupině velikostí populace dané věkové skupiny.

Počet očkovaných a neočkovaných na 100 000 lidí každé skupiny počítáme vzorcem např. očkovaní hospitalizovaní / všichni očkovaní × 100000.

Určitá nepřesnost může vzniknout tím, že podíly očkovaných bereme k poslednímu dni, zatímco počty osob jsou souhrnem za delší období. Na začátku tohoto intervalu byla proočkovanost trochu nižší.

V dostupných datech nejsou informace, kdy byli lidé naočkovaní. Odstup od vakcíny je přitom pro posuzování jejího účinku důležitý. Například u starších lidí bez třetí posilující dávky už není vakcína tak účinná jako u těch, kteří se očkovali teprve nedávno.

Diskuze (292) Další článek: Chcete u nás podnikat? Tak si tady musíte otevřít kanceláře, nařídilo Rusko Applu, Googlu a dalším

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,