Jak zastavit útočící hejna levných dronů?

  • V poslední době se objevilo nové riziko pro vojenské jednotky na bojišti
  • Jde o hejna levných autonomních dronů
  • Jak se proti nim bránit?

V poslední době se objevilo nové riziko pro vojenské jednotky na bojišti. Hejna autonomních dronů, pořízených za nízké náklady a případně vybavených pronikavou umělou inteligencí, by mohla přemoci a zlikvidovat i dobře vyzbrojené a bráněné cíle, jejichž cena je nesrovnatelně vyšší.

Americký Pentagon má zase o něco více vrásek na čele. Protivníkova hejna laciných dronů, která by mohla být ovládána algoritmy hejnové inteligence, mají na to, aby úspěšně ničila bojové stroje a další významné cíle.

Rozmanitá hejna dronů používají bojovníci padlého „islámského státu“ a další ozbrojené skupiny na Blízkém Východě. Na hejnové inteligenci také velmi usilovně pracují v Číně a Spojené státy se snaží, aby nezůstávaly pozadu. Hejna dronů mohou rozptylovat pozornost, špehovat nebo také nést nálože či jiné zbraně.

Jak s nimi zatočit? Vojenské a policejní jednotky Spojených států mají v tuto chvíli překvapivě málo vhodných zbraní a nástrojů, které by mohly použít proti hejnům levných dronů. Existují například náboje se sítěmi, které lze vystřelit z brokovnice. Fungují ale jenom na velmi krátkou vzdálenost.

Používat důmyslné protiletecké systémy, jako jsou například rakety Stinger, se zrovna dvakrát nevyplatí. Dron v hejnu přijde na pár set dolarů, zatímco jedna raketa Stinger stojí 38 tisíc dolarů. Laserové zbraně a rušičky signálu pro drony sice fungují docela dobře, musejí ale být několik dlouhých sekund zaměřené na jeden cíl. Jsou tím pádem vhodné spíše proti jednotlivým dronům, než proti celému hejnu.

Klíčovou technologií v boji proti hejnům dronů by se mohly stát zbraně schopné vyzařovat mikrovlny o vysokých energiích. Letos na jaře takový systém v akci představila společnost Raytheon. Svazek vysokoenergetických mikrovln působí na úrovni atomů. Pronikne do vnitřku dronu a usmaží tam polovodiče.

Jakmile se takový dron dostane na dostřel, tak ho mikrovlnná zbraň okamžitě zničí. Pokud zbraň vytvoří paprsek mikrovln vhodného tvaru, tak může zlikvidovat více dronů zároveň za cenu energie, která je nižší než 1 dolar. V takovém případě se neúprosná ekonomika války zcela převrací – proti doposud velmi výhodným hejnům dronů.

Nový systém od Raytheonu je z větší části autonomní. Na lidském operátorovi zůstává vlastně jenom povel k útoku. Systém pracuje s AESA (active electronically scanned array) radarem, s nímž detekuje, identifikuje a zaměřuje cíle. AESA radary používají i dnešní moderní bojové letouny. Jsou to výrazně rychlejší, pohotovější a přesnější zařízení, s nimiž je možné bojovat i proti malým a skromně vybaveným dronům.

Diskuze (35) Další článek: No konečně. Skype se naučí nahrávat videohovory, externí doplňky už nebudou potřeba

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,