Jak zhubnout při vynaložení minimálního úsilí: věda má jasno

Pokud se snažíte zhubnout, jistě už dávno znáte nazpaměť mantru „jezte správně a cvičte“. Která z těchto dvou věcí je ale účinnější – chodit pravidelně vzdychat a funět do posilovny, nebo prožvýkávat se hromadami salátu?

Podle Philipa Stanfortha z University of Texas se shazováním nadbytečných kilogramů jednoznačně víc pomáhá dieta. Různé fyzické aktivity jsou totiž jednak náročné na čas a jednak tělo zbaví mnohem menšího množství kalorií, než si většina lidí myslí.

„Abyste spálili 3500 kalorií, potřebujete nachodit 56 kilometrů. To je hodně. Ale když se podíváte na stravování, zjistíte, že tyčinka Snickers může mít řekněme 500 kalorií. Je značně jednodušší přestat jíst tyčinky Snickers, než ujít každý den 8 kilometrů,“ vysvětlil Stanforth.

Tento názor podporuje i řada výzkumů. Například z výsledků přezkoumání 20 studií, zahrnujících více než 3000 lidí, plyne, že vysokoproteinové diety a nízkokalorické náhražky těžších jídel byly z hlediska hubnutí spojeny s lepšími výsledky než cvičení.

Práce z roku 2011, které se zabývala vztahem mezi tukovou hmotou a pohybovou aktivitou dětí, zase ukázala, že nedostatečná pohybová aktivita pravděpodobně není klíčovým faktorem obezity nezletilých.

Na druhé straně, cvičení může hrát významnou roli při udržování již zredukované hmotnosti – ostatně, kdo by chtěl držet různé diety až do smrti? A kromě toho má pochopitelně i řadu dalších přínosů, které s honbou za štíhlou postavou nijak nesouvisejí.

Zdroj: Business Insider

Diskuze (28) Další článek: Herní monitory BFGD: 65 palců, 120Hz G-Sync, 4K HDR a mnohem víc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,