Technologie | Koronavirus

Jako v The Sims. Univerzita uspořádala virtuální promoce, každý student dostal vlastního 3D avatara

Promoce patří mezi události, na které každý člověk vzpomíná celý život. Letos je s nimi ale problém, mnoho univerzit slavnostní ceremoniál zrušilo kvůli pandemii koronaviru. Indický institut technologie Bombaj (IITB) našel elegantní řešení, které zahrnuje maximální bezpečnost a zároveň studenty o zážitek neochudí – promoce uspořádal ve virtuální realitě. 

Nešlo přitom jen o nějakou powerpointovou prezentaci, ale univerzita vytvořila celý virtuální model svého areálu a každý jeden student, kterého promoce čekala, dostal 3D avatara, který byl vytvořen podle jeho fotografie, aby se mu podobal. Podotýkáme, že studentů bylo 2000, plus avatary dostali i všichni profesoři. 

V tomto virtuálním světě, velmi podobajícím se známé hře The Sims, pak studenti jeden po druhém chodili na pódium a přebírali své diplomy. Později se pak mohli i projít po škole a například se obejmout se svými spolužáky. 

Celý ceremoniál přenášela univerzita živě na YouTube, Facebook Live a několika indických televizních kanálech, takže o zážitek nepřišli ani rodinní příslušníci studentů, kteří se virtuální promoce účastnili. Jejich příspěvky nyní zahltily sociální sítě, rodiče sdílejí snímky avatarů svých dětí a píší, jak jsou na ně pyšní.

Samotná škola vysvětluje nápad tak, že se chtěla vyvarovat rizikům spojených s pandemií koronaviru, jelikož na podobné akci by se složitě dodržovalo sociální distancování. Zároveň ale promoce pořád uspořádat chtěla, i když tento způsob také nebyl zcela jednoduchý. 

„Poskytnout všem našim absolventům zážitek ve virtuální realitě vyžadovalo vysoce inovativní kroky a také obrovské úsilí od našich profesorů a zaměstnanců,“ uvedla v prohášení IITB, která patří mezi nejprestižnější technologické univerzity v Indii „Udělali to pro naše studenty. Snad to absolventy a další inženýry nadchne, aby přemýšleli ve velkém a inovativně,“ napsala dále.

Diskuze (6) Další článek: Samsung je největším výrobcem SSD, dotahuje se na něj Western Digital

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,