Jako ve Star Wars: Nová technologie vytváří hologramy s nevídanou přesností

  • Vědci zkonstruovali zařízení schopné vytvářet dosud nejkvalitnější hologramy
  • Použili k tomu speciální nanomateriál
  • Inkriminovaná technologie má i řadu dalších využití

Australští vědci za použití speciálního nanomateriálu zkonstruovali zařízení, které dokáže vytvářet dosud nejkvalitnější hologramy.

Oproti svým předchůdcům má dvě velké výhody – umožňuje ovládat světlo s extrémní přesností a je tak malé, že teoreticky by se dalo integrovat například do chytrých mobilních telefonů. Jeho autoři se nijak netají tím, že se inspirovali z veleúspěšné filmové ságy Star Wars.

„Je opravdu skvělé, že můžeme spolupracovat na vynálezu, který využívá principy holografie znázorněné v těchto snímcích,“ prohlásil vedoucí výzkumník Lei Wang z Australian National University.

Výše zmíněný nanomateriál je složený z miliónů křemíkových vláken, z nichž každý je přibližně 500x tenčí než lidský vlas. Manipulováním této vrstvy je systém schopen generovat monochromatické hologramy. Níže si můžete prohlédnout jeden z nich – klokana:

Klepněte pro větší obrázek
Nové hologramy jsou zatím jen velmi malé, tento klokan má ve skutečnosti jen pár milimetrů. Je však velmi detailní a přesný. Foto: Wang et al./Optica

Jediný problém spočívá v tom, že touto cestou zatím lze vytvořit pouze hologramy široké pouhých 0,75 – 5 mm. To se ale jistě brzy změní. Dotyčná technologie navíc může být využita k výrobě řady dalších zařízení – například kamer schopných nahrávat ve třech rozměrech nebo pokročilých optických systémů pro různé vědecké přistroje.

„Naše schopnost strukturovat materiály v nanoměřítku umožňuje dosáhnout nových optických vlastností, které dalece přesahují vlastnosti přírodních materiálů,“ uvedl další člen týmu, Sergey Kruk, v rozhovoru pro ABC News.

Zdroj: ABC News, Optica

Diskuze (4) Další článek: Týden Živě: Kyberútok na ministra a Apple na rozcestí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,