Monitory | Japonsko | OLED

Japonci začali OLED panely tisknout ve velkém. Monitory zlevní a bude jich více

JOLED, společný podnik Sony, Panasoniku, Hitachi a Toshiby, ke kterým se později přidalo i čínské TCL, spustil masovou výrobu OLED panelů. V japonském městě Nomi rozjel vůbec první velkoprodukci tištěných displejů.

Panely ocejchované obchodní značkou OLEDIO budou mít úhlopříčku od 10 do 32 palců a JOLED s nimi míří do automobilů, zdravotních zařízení a highendových počítačových monitorů. Teď už ostatně víme, že JOLED dodává obrazovku i pro nový 32" 4K monitor od LG Electronics, byť její sestra LG Display se na OLEDy specializuje také.

Obě korejské společnosti (LG i Samsung) vyrábějí displeje typu OLED pomocí odpařování. Elektroluminiscenční vrstva se přitom na substrát nanese skrz masku odpařením organického materiálu ve velkých vakuových komorách. Proces se musí opakovat až třikrát (u RGB panelů), což vyžaduje přesné zarovnání.

JOLED organickou vrstvu na substrát nanáší pomocí trysek pomocí technologie zvané Triprint. Princip je podobný jako u domácích inkoustovek, tisková hlava se posouvá po panelu a postupně na něj vstříkne všechny RGB subpixely. Není třeba vakuum ani kovové masky určené pro konkrétní panel, jednu tiskovou hlavu lze použít na všechny obrazovky bez ohledu na úhlopříčku. Japonci tvrdí, že tisk šetří materiálem, je levnější a spolehlivější.

O ceně nás ale přesvědčí až konkrétní produkty, které by měly ve větším množství zamířit na trh ve druhé polovině roku.

Diskuze (21) Další článek: Vydražte ošklivý GIF v hodnotě rodinného domu. Kryptoscéna objevila bizarní NFT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,