Japonští vědci vytvořili umělou krev s univerzální skupinou

Ačkoli medicína jde neustále vpřed, často bývá problémem nedostatek orgánů nebo krve požadované skupiny. Japonští vědci oznámili objev, který by mohl zachránit mnoho lidských životů – vyvinuli umělou krev, vhodnou pro transfuzi bez ohledu na krevní skupinu příjemce. O novince informuje server The Asahi Shimbun.

V současnosti je nutné před transfuzí zjistit krevní skupinu pacienta, což může v kritických situacích, kde hraje roli doslova každá minuta, znamenat zbytečné zdržení. Pokud tedy bude k dispozici krev, kterou lze aplikovat bez čekání na výsledky jakýchkoli testů, může to zvýšit úroveň přežití v případě zranění.

Univerzální umělá krev

Vědci z National Defense Medical College již provedli testy na králících a s jejich výsledky jsou spokojeni – vypadají totiž velmi povzbudivě. Šest z deseti zvířat, která z důvodu ztráty krve potřebovala transfuzi, přežilo. To je číslo, odpovídající transfuzi běžné krve. Kromě toho nebyly pozorovány ani žádné negativní vedlejší účinky.

Výhodou umělé krve je, že může být skladována déle než rok při běžných teplotách. Krevní destičky lze skladovat po dobu maximálně čtyř dnů, pokud jsou protřepávány, zatímco červené krvinky mohou být uchovávány po dobu jen 20 dnů při nízkých teplotách.

Jestliže i další testy umožní zavedení objevu do praktické urgentní medicíny, usnadní to práci lékařům a zachrání mnoho životů. „Je obtížné skladovat dostatečné množství krve pro transfuze v takových oblastech, jako jsou vzdálené ostrovy,“ řekl docent a imunolog Manabu Kinoshita. Krev s několikanásobně delší dobou použitelnosti by tak výrazně zjednodušila situaci.

Diskuze (12) Další článek: Známe specifikace levnějšího čipsetu B550 od AMD. Bude to levné, ale dost ořezané

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,