Ještě nakažlivější mutace omikronu XE je kombinací stávajících variant. Už se komunitně šíří v Británii

V době, kdy v některých zemích včetně Česka začal klesat počet onemocnění covidem-19, vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) v rámci týdenní epidemiologické zprávy varování před novou zmutovanou variantou koronaviru označovanou jako „XE“. Dle dosavadních zjištění může být o 10 % nakažlivější než všechny dosud známé kmeny.

Nová varianta je rekombinantním kmenem, což znamená, že se jedná o zmutovaného křížence dvou předchozích verzí variant omikron – BA.1 a BA.2 – které se rozšířily po celém světě. Podle WHO je subvarianta omikronu BA.2 aktuálně dominujícím kmenem, jemuž je přisuzováno 86 % všech sekvenovaných případů.

Koronavirus ve verzi omikron XE

Ačkoli XE v tuto chvíli tvoří pouze malou část nových případů, jeho extrémně vysoká schopnost přenosu by mohla znamenat, že se v blízké budoucnosti stane dominantním kmenem. Tato varianta byla poprvé zjištěna ve Velké Británii 19. ledna a od té doby byla hlášena a potvrzena ve více než 600 vzorcích.

Dosavadní odhady naznačují desetiprocentní výhodu v komunitním šíření ve srovnání s BA.2, nicméně toto zjištění vyžaduje další potvrzení. Pokud se nepodaří zjistit „významné rozdíly v přenosu a charakteristikách onemocnění, včetně závažnosti“ zůstane XE zařazena do kategorie varianty omikron.

„Tento konkrétní rekombinant XE vykazuje proměnlivou rychlost růstu a my zatím nemůžeme potvrdit, zda má skutečnou výhodu,“ uvedla hlavní lékařská poradkyně WHO Susan Hopkins. „Zatím nemáme dostatek důkazů, abychom mohli vyvozovat závěry o přenosnosti, závažnosti nebo účinnosti vakcín.“

Hopkins dodala, že není nijak neobvyklé, že se objevují rekombinantní varianty. „Zvláště když je v oběhu více variant, a těch bylo v průběhu dosavadní pandemie identifikováno několik. Stejně, jako u jiných variant, většina z nich poměrně rychle vymizí.“

Další varianty XF a XD

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), která sleduje varianty koronaviru SARS-CoV-2, analyzovala tři rekombinanty označované jako XF, XE a XD. Vysvětlila, že XD a XF jsou kombinací starší delty a stále aktuálního omikronu BA.1, zatímco XE kombinuje omikron ve verzích BA.1 a BA.2.

Ke vzniku rekombinantní varianty dochází, když se jedinec nakazí dvěma nebo více variantami současně, což vede k promíchání genetického materiálu v lidském těle. V minulosti se během pandemie objevilo několik takových mutací.

UKHSA uvádí, že ve Spojeném království bylo zjištěno pouze 38 případů XF, nicméně od poloviny února nebyl zaznamenán ani jeden. V současné době neexistují žádné důkazy o komunitním přenosu. Varianta XD nebyla ve Spojeném království doposud identifikována, ačkoli do celosvětových databází bylo nahlášeno 49 případů.

Ve Spojeném království však bylo dosud potvrzeno celkem 637 případů XE. „Nejstarší z nich má datum odběru vzorku 19. ledna 2022. V současné době nejsou k dispozici dostatečné důkazy pro vyvození závěrů o vlastnostech této varianty,“ uvedla agentura. Dodala však, že všechny verze jsou pečlivě sledovány.

Diskuze (48) Další článek: Modemy pro satelitní internet KA-SAT vymazal nový malware AcidRain, potvrdil Viasat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,