Google | WordPress | Plugin

Ještě nemáte dost „příběhů“? Google přináší Web Stories pro redakční systém WordPress

Prakticky na všech významných sociálních sítích dnes můžete narazit na „příběhy“ („stories“). Jedná se o příspěvky s omezenou platností, určené k rychlé konzumaci – tedy zpravidla stavící na obrázcích, fotkách či videích doprovázených hudbou a doplněných titulky, nálepkami a emotikonami.

Zatím posledním významným hráčem, který se připojil k tomuto trendu, je Twitter se svými Fleety. Pozadu nechce zůstat ani Google, který sice nemá vlastní sociální síť, ale již nějakou dobu nabízí Web Stories. Animované příběhy se mohou objevit například ve vyhledávání, aplikaci Google Discover či v Obrázcích Google.

Příběhy od Googlu

Z vizuálního hlediska jsou Web Stories od Googlu prakticky identickou kopií toho, co můžete znát třeba z Facebooku, Instagramu či Twitteru. Uživatelé mohou používat videa, fotky a zvuky, přidávat titulky a odkazy. Výsledek lze publikovat na vlastním webu a následně se může objevit v kanálu pro objevování v aplikaci Google Discover.

K silným stránkám příběhů v podání Googlu patří například podpora monetizace a podrobné statistiky, ze kterých vyčtete údaje o zájmu uživatelů. K vytváření „storíček“ lze použít například webové aplikace News Room AI či MakeStories.

Další možností je vytváření příběhů v rámci redakčního systému WordPress. Pro tyto účely stačí nainstalovat bezplatný plugin, přinášející jednoduchý vizuální editor. V něm stačí zvolit obrázek či video na pozadí příběhu, přidat titulky a další grafické prvky.

Web Stories pro WordPress

„Pomocí editoru Web Stories pro WordPress můžete snadno vytvářet vizuální příběhy s interakcemi, na které lze klepnout, a volně je sdílet na webu nebo vložit do svého stávajícího obsahu.“ uvádí se v popisku pluginu. Interaktivní příběhy jsou dle něj způsobem, jak „zlepšit kvalitu obsahové strategie, hodnotu, kterou přinášíte svým čtenářům, a následně i šance na dosažení udržitelného úspěchu.“

K dispozici je celá řada stylových flexibilních šablon, které vdechnou vašemu příběhu patřičnou atmosféru. S pomocí dostupných nástrojů by mělo být snadné vytvořit obsah, který upoutá pozornost návštěvníků.

Další výhodou Web Stories od Googlu má být možnost snadného sdílení a vkládání do webových stránek a aplikací. Na rozdíl od stories na sociálních sítích nejsou webové příběhy Googlu omezené jen na jediný ekosystém. Lákavá může být i možnost monetizace pomocí affiliate odkazů. Pro inzerenty pak jde o zajímavý způsob, jak oslovit publikum v rámci nového, ale přesto pro většinu důvěrně známého prostředí.

Diskuze (1) Další článek: Výsledky srovnávacího testu multifunkčních inkoustových tiskáren: nehleďte jen na pořizovací cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,