Jídla zvyšující hladinu cholesterolu mohou značně urychlit růst nádorů

Jídla zvyšující hladinu cholesterolu mohou značně urychlit růst nádorů

Jídla způsobující vzestup hladiny cholesterolu v krvi mohou zvětšit rychlost růstu nádorů – a to až stokrát! Plyne to z výsledků výzkumu, který se zaměřil na korelaci mezi inkriminovanými pokrmy a zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Toto spojení bylo odhaleno už dávno, jenže vědci nebyli schopni pochopit jeho příčinu.

Nyní vyšlo najevo, že klíčem k porozumění této problematice by mohly být kmenové buňky. Jak totiž ukázaly pokusy prováděné na laboratorních myších, cholesterol zmíněné buňky stimuluje k rychlejšímu dělení. A to má své důsledky – jak tkáň expanduje a střeva se prodlužují, vzniká stále větší množství nádorů.

„Byli jsme nadšeni zjištěním, že cholesterol ovlivňuje růst kmenových buněk ve střevech, což více než stokrát zrychluje tvorbu nádorů,“ uvedl jeden z badatelů, Peter Tontono z University of California Los Angeles.

Ke zrychlení růstu nádorů došlo jak u myší, které dostávaly stravu bohatou na cholesterol, tak u myší, jejichž organismus badatelé přiměli (modifikací jistého genu) k tomu, aby dotyčné steroidní látky produkoval více než za normálních okolností.

Nyní je zapotřebí zjistit, zda má cholesterol stejný účinek i v případě jiných typů rakoviny – a samozřejmě také to, jak lze tento nežádoucí proces zastavit. Pokud budou stejné výsledky zaznamenány i u lidí, mohlo by to vést k objevu nového způsobu, jak s rakovinou (nejen) tlustého střeva bojovat.

Dotyčná studie je zajímavá rovněž z hlediska stále probíhající debaty o tom, zda tzv. statiny, tedy léky snižující hladinu „špatného“ cholesterolu či nízkohustotních lipoproteinů v krvi, mohou zmenšit pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Zdroj: University of California Los Angeles,

Určitě si přečtěte

Články odjinud