Prohlížeče | Flash Player | Afrika

Jihoafrický „berňák“ nabízí poplatníkům webový prohlížeč s podporou technologie Adobe Flash

12. ledna 2021 došlo k definitivnímu ukončení podpory Adobe Flashe. V praxi to znamená, že v prakticky žádném webovém prohlížeči již nespustíte obsah v tomto formátu. O konci dříve populárního rozšíření se mluví přinejmenším od roku 2017 a většina webů se na tuto skutečnost připravila včas, což ovšem není případ jihoafrického daňového úřadu. Ten následně všechny překvapil obdivuhodným řešením – namísto rychlé opravy zastaralých webů vydal vlastní prohlížeč, který Flash podporuje. 

Řešením je SARS Browser

Jihoafrický „berňák“ (South African Revenue Service, zkráceně SARS) vydal vlastní webový prohlížeč SARS Browser s předinstalovaným a povoleným pluginem Adobe Flash.

„Vážení daňoví poplatníci a obchodníci, SARS se omlouvá za nepříjemnosti a narušení služeb způsobené ukončením aplikace Adobe Flash player. Jsme rádi, že vás můžeme informovat o implementaci alternativního řešení v podobě SARS Browseru, který vám v mezidobí umožní dokončení a odeslání formulářů založených na technologii Flash, které nebyly migrovány do HTML5.“ píše se na oficiálním webu.

Dále následuje výčet formulářů, jež dosud nebyly migrovány. Jedná se celkem o sedm dokumentů – výčet obsahuje například celní či finanční prohlášení. V rámci objektivity je však vhodné podotknout, že většina online systémů daňového úřadu již byla převedena do HTML 5 a je možné ji používat v běžných prohlížečích.

Jihoafrický prohlížeč

SARS Browser je k dispozici pouze pro počítače s operačním systémem Windows. Jihoafričtí uživatelé počítačů se systémem Linux či macOS tak budou muset buď najít zařízení s Windows, nebo se musí smířit s vyplňováním formulářů v papírové podobě.

Zajímavostí je, že před stažením webového prohlížeče s podporou Flashe by měli zájemci vyplnit formulář, ve kterém je vyžadováno zadání jména, příjmení, čísla občanského průkazu či pasu, e-mailové adresy a telefonu. Zadané údaje však nejsou nijak verifikovány, takže SARS Browser lze stáhnout i po odeslání smyšlených dat.

Pochopitelně vás může napadnout otázka, kde vzali jihoafričtí úředníci tak narychlo vlastní webový prohlížeč. SARS Browser z projektu Chromium 85.0.4183.121, tedy verze ze září loňského roku. S ohledem na chybějící bezpečnostní záplaty za poslední čtyři měsíce tak nelze používání této aplikace v žádném případě doporučit.

Diskuze (4) Další článek: Vesmírné zprávy: První letošní výstup do volného prostoru byl úspěšný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,