Technologie | Roboti

Jihokorejský robot Fribo pro singles chce dát dohromady domácí samotáře

Inženýři z jihokorejské univerzity Yonsei a institutu pro pokročilé technologie KAIST na nedávné robotické konferenci představili prototyp nového sociálního robota Fribo.

Fribo připomíná domácí asistentky od Googlu a Amazonu, jedná se totiž o malou krabičku, kterou položíte třeba do obývacího pokoje. Fribo neustále poslouchá okolní dění, což zní sice děsivě, nicméně tato primární data nikam neposílá. Namísto toho se snaží rozpoznat ruchy na pozadí a identifikovat, co asi děláte, přičemž mu můžete i pomoci a sdělit mu, co který hluk znamená.

Když pak Fribo rozpozná, že jste třeba otevřeli ledničku, pošle vašim přátelům skrze speciální komunikátor zprávu, že někdo v komunitě otevřel ledničku a asi bude chystat večeři.

Jaký to má smysl? Fribo je vyvíjen pro mladé singles, kterých ve vyspělých zemích rok od roku přibývá, a snaží se u nich rozpoutat nějakou sociální interakci. Když tedy do skupiny dorazí ona zpráva, že kdosi chystá večeři (jedná se o anonymní notifikaci), ostatní se mohou v hromadném chatu zeptat, co bude dobrého, přičemž cílem má být nejspíše to, že je na tu večeři pozvete.

Diskuze (6) Další článek: Zipline představila nejrychlejší doručovací dron, letí rychlostí až 128 km/h

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,