Jíte málo zeleniny? Tak si dejte brokolicové latté!

Jíte málo zeleniny? Tak si dejte brokolicové latté!

O prospěšnosti zeleniny pro lidský organismus bude pochybovat asi jen málokdo. Zelenina je důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Mnozí lidé však nekonzumují tento typ potravy v dostatečném množství. Vědci proto přišli s nápadem, který by měl tento stav zlepšit, jak informuje server Mashable.

Zjednodušeně se jedná o instantní prášek, získaný z brokolice, který lze přidat do jídla nebo nápoje. Tím zvýšíte jeho výživovou hodnotu a dodáte tělu potřebné živiny. Prášek je vyroben pomocí „kombinace vybraných procesů předúpravy a sušení“, které pomáhají zachovat chuť, barvu a živiny původní zeleniny. Celý projekt zaštítila australská vládní agentura pro vědecký výzkum CSIRO spolu s neziskovou společností Hort Innovation, zabývající se výzkumem a vývojem v oblasti pěstitelství a zemědělství.

Brokolicový prášek byl testovali v kavárně v Melbourne, kde byl vmícháván do mléka, používaného pro přípravu latté. Zákazníky však bylo „brokolatté“ přijato se smíšenými pocity. Možné i proto, že pokud prostě a krásně preferujete kafe bez mléka, tento produkt vás příliš oslovit nemůže. Podle odborníků jde ale o krok správným směrem. „Tento projekt vidím jako nově vznikající trend v oblasti výživy,“ komentoval to John Said z Fresh Select.

„Instantní brokolice“ sice nepůsobí tak přívětivě, jako třeba zeleninový salát, ale dvě polévkové lžíce tohoto prášku jsou ekvivalentní jedné porci zeleniny, přičemž australská vláda doporučuje sníst 5-7 takových porcí denně.

Instantní brokolice
Instantní brokolice

Brokolice je výtečným zdrojem antioxidantů, vlákniny, vitamínů A, B1, E, draslíku, zinku a hořčíku. Prášek je vyráběn za přísných podmínek, aby bylo zajištěno, že v každé dávce budou dodrženy potřebné nutriční hodnoty.

„Výzkumy ukazují, že průměrný Australan stále nejí doporučené denní množství zeleniny. Možnost v podobě konzumace prášku z brokolice pomůže tento stav řešit,“ uvedl John Lloyd, generální ředitel Hort Innovation.

Káva s brokolicí je samozřejmě poněkud zvláštní a můžeme předpokládat, že tato kombinace byla použita především pro získání pozornosti médií. Jako praktičtější se jeví použití prášku v roli ingredience do smoothie, koktejlů, omáček, polévek, pečiva a dalších pokrmů. Na druhé straně, když se chytlo australské modré latté, tak proč by nemohlo i tohle?

„Instantní brokolice“ je součástí rozsáhlejšího výzkumného projektu, jehož cílem je snížit rostlinný odpad a plýtvání zeleninou tím, že vytvoří zdravé potraviny z produktů, které jsou „příliš ošklivé“ na to, aby se objevily na pultech prodejen. Podle vedoucí výzkumu Maryann Augustinové má být následujícím krokem další vývoj a testování tohoto prášku na širší skupině spotřebitelů.

Foto: CSIRO

Určitě si přečtěte

Články odjinud