Jižní Korea začne experimentovat s blockchainovým volebním systémem

Po Japonsku začne s blockchainem ve volbách experimentovat také Jižní Korea. Tamní Národní volební komise a Ministerstvo pro vědu a ICT totiž vyvinuly nový volební software pro počítače a mobilní telefony založený právě na blockchainu.

První zkoušky v soukromém sektoru začnou už v prosinci, přičemž podle odezvy se poté úřady rozhodnou, zdali systém jednou nasadí třeba i u klasických státních voleb.

Pointa v nasazení blockchainu, který známe především ze světa kryptoměn, spočívá v integritě dat. Jakmile do blockchainové databáze něco uložíte, nemůžete tuto hodnotu už nikdy změnit, protože všechny další zápisy matematicky souvisejí s těmi předchozími.

Blockchain je tedy odolný vůči snahám o podvod. Když by se hacker pokusil změnit nějakou hodnotu – v případě voleb třeba stav hlasování –, matematická integrita databáze se prostě zhroutí. Naopak když hacker pronikne do klasické SQL databáze a změní některou z uložených hodnot, nemusí se to při špatném návrhu vůbec nikdo dozvědět.

Zatímco klasické databáze vyžadují špičkové zabezpečení, blockchain je špičkově zabezpečený už z principu svého designu.

Právě proto nasazení blockchainových systémů zvažují také banky, logistické společnosti aj. I kdyby tedy jednou kryptoměny zmizely ze světa, jejich systém decentralizované databáze, která eviduje všechny schválené transakce, dost možná přežije.

Diskuze (8) Další článek: Google nakupoval nemovitosti. Za miliardu dolarů získal 12 kancelářských budov v blízkosti Googleplexu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,