Jsme na dálnici do klimatického pekla. Evropa má za sebou historicky nejteplejší říjen

Letošní říjen byl z hlediska počasí mimořádně příjemný a teplý. Potvrzuje to i aktuální zpráva programu Copernicus, zaměřujícího se na pozorování atmosféry, pevniny, moří a klimatu. Evropa dle ní zažila nejteplejší říjen v historii, neboť teploty byly téměř o 2 °C vyšší než v referenčním období 1991 až 2020.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí, pravidelně vydává zprávy, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu země, stavu mořského ledu a hydrologických hodnotách. Veškerá zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Je ti teplo, děvče?

Teplé období přineslo do západní Evropy na říjen nebývale vysoké denní teploty a v Rakousku, Švýcarsku a Francii, stejně jako ve velké části Itálie a Španělska tak zaznamenali rekordně teplý říjen. Ve Francii a ve Španělsku dosáhly teploty přes 30 °C a několik zemí dokonce hlásilo tropické noci s teplotami nad 20 °C. Rekordně teplo bylo i v Kanadě a nadprůměrně teplo bylo také v Grónsku a na Sibiři.

Zástupkyně ředitele C3S Samantha Burgess uvedla: „Evropa má za sebou nejteplejší říjen v historii – o více než 2 stupně nad průměrem posledních 30 let, který následuje po nejteplejším letním období, jaké kdy bylo zaznamenáno. Závažné důsledky změny klimatu jsou dnes velmi viditelné a na konferenci COP27 potřebujeme ambiciózní opatření v oblasti klimatu, abychom zajistili snížení emisí a stabilizovali teploty blízko cílové hodnotě 1,5 stupně, která je stanovena v Pařížské dohodě.“

Klepněte pro větší obrázek Máme za sebou historicky nejteplejší říjen

Ze zprávy dále vyplývá, že Austrálie a jihovýchod USA, stejně jako části Mexika, Jižní Ameriky, severní Afriky, oblasti v Asii a na dálném východě Ruska měly naopak ve srovnání s referenčním obdobím nižší než průměrné teploty.

Problémem je sucho

Kromě vysokých teplot se evropský kontinent potýká také s malým množstvím srážek. Dle Meteo France se sice situace v severních oblastech Francie vrátila k normálu, avšak v jižně položených regionech nadále zůstává vážná. V Rakousku byly srážky o 33 % nižší než dlouhodobý průměr, uvedla tamní meteorologická služba.

Nedávná studie vědců z iniciativy World Weather Attribution (WWA) zjistila, že pravděpodobnost výskytu sucha na severní polokouli je v důsledku změny klimatu nejméně dvacetkrát vyšší. Podle Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) vede probíhající klimatická změna k nárůstu extrémů počasí – včetně extrémních teplot, povodní, sucha a bouřek.

„Emise skleníkových plynů stále rostou, globální teploty se nestále zvyšují a naše planeta se rychle blíží ke kritickým bodům, které způsobí, že klimatický problém bude nezvratný,“ prohlásil tento týden na konferenci OSN o změně klimatu v Egyptě generální tajemník OSN Antonio Guterres. „Jsme na dálnici do klimatického pekla a stále máme nohu na plynu.“

Diskuze (28) Další článek: Předplatné Microsoft 365 zchudne. Skončí e-mail na vlastní doméně a přílohy se započítají do kapacity OneDrivu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,