Jsou klasické cigarety škodlivější než elektronické? Vědci hledali odpověď v moči

  • Jsou klasické cigarety škodlivější než elektronické?
  • Vědci zkoumali moč více než 5100 lidí, aby zjistili pravdu
  • Výsledky nakonec nejsou velkým překvapením: nejlepší je nekouřit

Vědci se opět zabývali otázkou, zda jsou elektronické cigarety méně škodlivé než klasické. Došli k závěru, že inhalace elektronikou produkovaných výparů skutečně nese méně rizik ve srovnání se spalováním tabáku. Rozhodně ale nelze elektronické cigarety označit jako „zdravou alternativu“.

Odborníci se zaměřili na moč konzumentů elektronických a klasických cigaret. Zjistili, že uživatelé elektronických cigaret vylučují ve srovnání s nekuřáky více těžkých kovů což naznačuje vystavení organismu karcinogenům a jiným dráždivým chemikáliím. I tato forma konzumace nikotinu tak může obnášet vážná zdravotní rizika.

Elektronické jsou lepší než klasické

Na druhou stranu u kuřáků, kteří na „vapování“ přešli z klasických tabákových cigaret, je obsah škodlivých látek v moči ve srovnání s kuřáky nižší. Takové jsou závěry výzkumu, publikovaného v pátek 14. prosince v žurnálu JAMA Network Open.

Cílem studie nebylo měřit konkrétní rizika, související s klasickým či elektronickým kouřením. Monitorovány byly pouze látky, vylučované močí. Zjištění však mohou pomoci v probíhající debatě o tom, zda jsou elektronické cigarety bezpečnější než klasické.

Právě snížená míra rizika, související s tím, že konzumenti nevdechují spaliny tabáku, je jedním z hlavních prodejních argumentů elektronických cigaret. Ty jsou často prezentovány jako „méně škodlivá alternativa“.

Produkty pro elektronické kouření (zatím) podléhají jen minimální regulaci. Zákazníci tedy mnohdy ani neví, jaké chemikálie tyto výrobky obsahují a jaké účinky mohou tyto chemické látky mít při dlouhodobé konzumaci.

Jedna z největších studií

Studie, zaměřená na chemické látky v moči, analyzovala více než 5100 vzorků, získaných v letech 2013 a 2014. Jednalo se tak o jednu z největších studií, zabývající se vlivem elektronických cigaret. Chemické rozbory se zaměřily na 50 indikátorů, o kterých je známo, že se objevují u uživatelů tabáku, včetně sloučenin vzniklých při rozkládání nikotinu.

Většina uživatelů elektronické cigarety ve studii byli bývalí kuřáci, kteří na elektroniku přešli před několika lety. Ve vzorku bylo i několik konzumentů klasických a elektronických cigaret. Podle nedávného výzkumu kouří elektronické cigarety kolem 6,7 % dospělých obyvatel Spojených států. Vapuje také zhruba 3,6 milionů středoškoláků.

Odborníci hledali těžké kovy a karcinogeny, které mohou zvýšit riziko rakoviny. Testovali též příznaky expozice chemickým látkám spojených s infarktem a podrážděnými dýchacími cestami. Vědci srovnávali hladinu látek u cigaretových kuřáků, kuřáků elektronických cigaret, lidí, kteří užívají klasické i elektronické cigarety a nekuřáků.

Výsledky nepřekvapily

Není překvapením, že moč lidí, kteří nekouřili ani nevapovali, vykazovala nejnižší hladiny toxických chemikálií. Konzumenti elektronických cigaret měli v moči zhruba o 19 % více olova, o 23 % více těžkého kadmia, o 20 % více pyrenu a o 66 % více akrylonitrilu.

Ve srovnání s kuřáky klasických tabákových cigaret ale skončili elektroničtí konzumenti o něco málo lépe. Z hlediska těžkých kovů (s výjimkou kadmia) byly hladiny u obou skupin podobné. Důvodem ale mohl být fakt, že mnozí elektroničtí kuřáci původně kouřili běžné cigarety a těžké kovy tak zůstaly v jejich organismu.

Moč obou skupin vykazovala podobnou expozici třem těkavým organickým sloučeninám: toluenu, benzenu a sulfidu uhličitému. Kuřáci elektronických cigaret jsou však vystaveni nižším hladinám všech ostatních chemikálií, včetně nikotinu.

Studie naopak varuje ty, kdož kombinují klasickou a elektronickou cigaretu. V tomto případě jsou uživatelé vystaveni podstatně vyšším dávkám chemikálií, včetně nikotinu. Výsledkem je celkově vyšší zdravotní riziko, než kdyby zvolili jen jednu cestu. Podle zprávy CDC z roku 2016 více než polovina elektronických kuřáků kouří i klasické cigarety.

Ani elektronické cigarety nejsou „zdravé“

Chemik z Portlandské státní univerzity Robert Strongin komentoval výsledky slovy: „Výsledky potvrzují, že elektronické cigarety skutečně nejsou tak bezpečné, jak se někteří lidé snaží tvrdit. Zatím ale nevíme, jak moc jsou nebezpečné.“

Samotná studie však má určité nedostatky. Tím hlavním je, že se zaměřuje pouze na toxické látky, o kterých je známo, že jsou obsaženy v tabáku. Je logické, že elektronické cigarety obsahují takových látek méně. Jenže další přísady roztoků (e-liquidů) mohou obsahovat potenciálně rizikové chemické látky, které vědci vůbec nehledali.

Nedávná studie uvádí, že se v lahvičkách s roztoky mohou po smíchání ingrediencí v dlouhodobém hledisku vytvářet dráždivé chemikálie. Ačkoli víme, že jsou elektroničtí kuřáci vystaveni těmto chemikáliím, není zatím k dispozici dostatek údajů k posouzení, nakolik jsou škodlivé v dlouhodobém hledisku.

Přesto odborníci docházejí k závěru, že elektronická cigareta je pravděpodobně méně škodlivá než klasická. Se zvýšenými zdravotními riziky však musí počítat ti, kdož obě metody požívání nikotinu kombinují. Není však sporu o tom, že ze zdravotního hlediska je nejlepší nekouřit vůbec.

Diskuze (7) Další článek: Rychlé šípy slaví 80 let. Google je připomíná speciálním logem i prohlídkou Foglarova bytu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,