Žít bez masa je prokazatelně možné, v Indii takto žijí různé komunity po generace. Nechápu ale potřebu dělat s obrovským úsilím něco, aby to chutnalo jako něco úplně jiného. Je fůra jídel které se netváří jako něco jiného a přitom jsou vegetariánské - nepřekvapivě hlavně indická kuchyně, ale i arabská nebo asijská, ale i v evropské se najdou. Jako mnohem větší problém vidím spíš to jak žijí třeba slepice v drůbežárně.
V Indii, kde majú vysokú spotrebu tofu a dávajú cikorku do kávy. Arabi, ktorí robia fašírky z cíceru ...Nejak sa mi Vaše tvrdenia nepozdávajú.
Príroda nastavila všetko správne. To len človek musí do všetkého vŕtať. Náhrada za mäso neexistuje. Ľudské telo je stavané na príjem mäsa. Ak si niekto myslí, že ľudia z nejakého dôvodu prestanú jesť mäso a prejdú na tieto náhrady tak to sa nestane.
ale mozna muzes "vyrobit" maso levneji a (rikam to nerad) i ekologicteji😀Zadny zabijeni, zadny exesivni odpady a potreby na prostor...
Nj, príroda to tak nastavila, že nemôžeme konzumovať potraviny bez úpravy a použitia nástrojov. Všetko trháme zubami od kosti. Soyboys, tu to máte, hehe :)
Ja som asi 50% vegeterián. Jedávam síce mäso, ale nemäsitá potrava mi nerobí problémy, ak ju jem s mäsom.Prikladám príbeh z minulosti.Kedysi, pred takmer 30 rokmi, prišli na prázdninový pobyt u susedov dvaja chlapci. V rámci dobrých susedských vzťahov sa chodili hrať aj k nám. Raz medzi rečou spomenuli, že sú vegeteriáni. Neviem, či moji starí rodičia ten pojem chápali, ale dedko vytiahol z chladničky štangľu salámu a nakrájal im ho. To čo sa stalo bolo neuveriteľné. Tie deti akoby mali zrazu šesť rúk a nebolo možné ich zastaviť. Dedko nestačil krájať salám. Musela zakročiť babka, aby deťom nebolo špatne. Na príbeh som dávno zabudol, až keď ma nedávno v záhrade cez plot menom neoslovil asi 40 ročný neznámy pán a pýtal sa na babku a dedka. Keď som vysvetlil, že už dávno nežijú, vyrozprával mi celý "salámový" príbeh. Vraj on je jeden z tých dvoch chlapcov čo u nás jedli salám. Od toho dňa už nechceli byť vegeteriáni.Chcel som len naznačiť to, že ak sú dospelí ľudia vegetariáni, nech do toho nenútia svoje deti.
Názor byl 3× upraven, naposled 3. 7. 2024 19:46
Toho poznám, to je šesťruký Kamil z Bambuľkova, býva v nakreslenom dome.
pro pobaveni, respektive stoji za to to zkouknout, ne ze by to bylo korektni, ale...https://www.netflix.com/cz/title/81133260...
Dbám na své zdraví, proto jím a budu jíst maso a další živočišné proteiny. Mimochodem nepochopím, z jakého důvodu si vegani dělají náhražky opravdového jídla, aby vypadalo stejně a chutnalo stejně jako originál. Opravdu si nedám veganský burger a opravdu nikdy nenavštívím veganské řeznictví, protože bych se asi umlátila smíchy. Ať si vegani samozřejmě jedí co chtějí, ale ať to nevnucují ostatním. A pokud mi restaurace dá náhražku opravdového jídla, když si objednám maso a dostanu veganský šunt, tak to bude na žalobu. K tomu doufám teda nikdy nedojde.
Tyhle výrobky necílí na vegany či vegetariány primárně, ale na daleko větší skupinu lidí. Hlavně na západě se neustále mluví o dopadu chovů na planetu, zdravotních dopadech masa atp., a tato výrazně větší skupina lidí poté hledá něco, co jako maso vypadá, chutná, ale není to maso. Já jsem třeba vegetarián, maso mi nedělalo dobře, nic jiného za tím není. Nepotřebuji takovéto produkty, spíš hledám co mohu a aby to chutnalo a nebyla to směs chemie. Ať to je klidně béžový a jmenuje se to béžovka, když to bude chutný a bez sajrajtu, budu jíst béžovku. A vonět ani chutnat jako maso to nemusí.
Fajn, aspon budeš kratšie strašiť. UwU
Doposud jsem myslel, že seš chytrá. Tímto tvým komentářem jsi mě přesvědčila o opaku.
Proč mi vždy u podobných článků přijde, že záměrně podsunují zcela chybné argumenty?"Rostlinné náhražky také obvykle obsahují více vlákniny, která je důležitá pro snižování hladiny cholesterolu a podporu zdraví trávicího systému."Ano, a proto je člověk všežravec, který nebude jíst jen a pouze maso, ale bude k němu mít i kvalitní přílohu s dostatečným množstvím vlákniny."Výsledky ukázaly, že rostlinné náhražky masa mohou pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, což jsou hlavní rizikové faktory pro kardiovaskulární onemocnění. To je pravděpodobně způsobeno nižším obsahem nasycených tuků."A co tedy vyjde lépe - kvalitní strava z kuřecího, krůtího či rybího masa, a nebo nějaká náhražka postavená na kokosovém oleji (což je pouze nasycený tuk)? Nebo záměrně vybíráme vysokotučné maso, aby to vyšlo, jak potřebujeme?" je vhodné vybírat si možnosti s nižším obsahem nasycených tuků a sodíku"A nebo si prostě vybírat maso s nižším obsahem nasycených tuků, že?" Například studie, která zahrnovala nahrazení masa rostlinnými náhražkami po dobu osmi týdnů, vedla k významnému snížení LDL a tělesné hmotnosti."A bylo to skutečně nahrazením masa náhražkou, nebo méně kalorickou stravou? Jaký by byl výsledek, pokud v obou případech byla naprosto stejná kalorická hodnota?
Osobně vítám náhrady, nejen z těchto důvodů. Docela mi chutnají, asi i tím, že nás dříve dokonale na sóju a další alternativní složky připravovali místní výrobci. Uznávám, že dnes se i dají u nás koupit lepší...Maso ještě baštím, ale dost umírněně. Těším se na to laboratorní. Ale dočkám se ho zde za rozumnou cenu?
Môj kolega kedysi s nadsázkou hovorieval:Keby mal byť človek vegetarián, mal by knihu, bachor, čepiec a slez (to sú časti napr. kravského žalúdka, uspôsobeného na čiste rastlinnú potravu) a nemal by očné zuby.A niečo na tom je. Človek je proste prirodzene všežravec a nie bylinožravec.To, že sa v súčasnosti je mäsa asi veľa je druhá vec. Ale vylúčiť ho úplne? No neviem...
Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 11:09
Biologicky jsme mnohem blíže bíložravcům. Máme barevné vidění abychom poznali zralé ovoce, ruce kterými ho můžeme utrhnout, dlouhé trávicí ústrojí. Naopak bych vás chtěl vidět, jak by jste jen svými zuby zabil krávu.
Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 11:17
V skutočnosti sme všežravci, ale s mäsom máme problémy. Je energeticky výdatné , ťažké na žalúdok, zhoršuje funkciu mozgu a kancelárske krysy, ktoré si vozia zadok v aute tú energiu nemajú šancu spotrebovať. Tak sa im to ukladá do tepien a z estrogénu v mäse im rastú cecky. Taká strava je určená pre lovcov a zberačov, musia si ju však najskôr uloviť a to dá robotu. (Ceckatých ujkov na jeepe s brokovnicou za lovcov nepovažujem). Potom aj toho mäsa je pomenej no.Špeciálnym prípadom sú rôzne severoamerické domorodé národy, ktoré sa živili len mäsom. Mali zlé zdravie a v 40-tke zomierali na infarkt a rôzne civilizačné choroby. Ale z ich pohľadu, lepšie zomrieť v štyridsiatke na infarkt, ako v detskom veku od hladu.
Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 12:08
Tak indiani furt umiraji relativne v mladem veku ale masem to neni… alkohol a cigarety. Kdo zna rezervace tak vu jak moc se tam chlasta a kouri.
Hovoril som o inuitoch, yupikoch a spol.Chcel by som vidieť, ako spravíte pálenku, alebo cigarety z mäsa. To fajčili tulení loj, alebo čo?
Názor byl 2× upraven, naposled 3. 7. 2024 16:37
Mali radsej vyfajcit teba , ze?
Ty si nejaký nemúdry, tak sa prejavuješ.
Názor byl 1× upraven, naposled 6. 7. 2024 16:01
Ty kok, tak sa vrat na druhy stupen zakladnej skoly, kde mas dopodrobna vysvetlene, ze boom vyvoja ludi zacal prave konzumaciou masa, v ktorej sa nachadzaju proteiny nutne k vyvoju a rozvoju mozgu a ziadna nahrada za ne neexistuje. Nezamienaj si konzumaciu nezdraveho mnozstva, so skodlivostou!!!!!!!
Ja som neprepadol. Mal som dobré známky.
Otázka je proč jíst něco horšího. Není lepší si dát poctivý velký steak jednou týdně než žvýkat každý den nějakou hnusnou sójovou náhražku?
To jsem v té studii nenašel, nicméně jistou kritiku rostlinných náhražek ano: "most PBMAs are ultra-processed foods (UPFs): foods produced primarily from substances extracted from whole food sources (eg, sugar, salt, oil, protein) or synthesized in a laboratory (eg, flavour enhancers, food colouring, etc). For this reason, the potential health implications of PBMAs have been questioned by the public and health professionals."Nicméně, důvody je konzumaci PBMA by mohly být třeba zdravotní (distolerance), ekologické, etické, kulinářské (nové chutě) a ekonomické (tuším, že maso z kokosu by mohlo být časem levnější).Jdu si k snídani zakrojit uzeného.
Je to jako se vsim. V necem je to lepsi, v necem je to horsi...A vysledek kazde studie zalezi na tom, kdo ji dela. :)
Amen
hlavne na tom kdo ji plati
"The authors have no funding sources to declare."Nezbývá než věřit, že nikdo, pokud ovšem neumíte připravit veritasérum. ;)
Přijde mi k smíchu, že se tu bavíme o vědecké studii, u článku ve vědeckém magazínu, lidi se tu předhání, kdo napíše nejchytřejší komentář a přitom zpochybňují vědeckou metodu. Rovnou napište, že "vědci se pořád pletou", schválně kolik dostanete laiků.
cituji "Vědci analyzovali odbornou literaturu od roku 1970 do roku 2023..." a analyzovali skutečně všechnu literaturu, nebo jenom tu, co se jim hodila?
Studie je volně k dispozici (odkaz je v článku), takže pokud máte pochybnosti o jejích kvalitách, můžete vyhotovit kritickou studii a rovnou si tak i ověřit, jak v Canadian Journal of Cardiology dělají peer-review.
Jasně, ale taky je třeba brát v úvahu složení těch veganských potravin. Schválně se v obchodě podívejte na složení toho vegan burgeru - přehlídka ný-natý-itý-ičitý ... aby to chutnalo jako maso. Proč by někdo chtěl jíst něco, co chutná jako maso, ale není to maso? I když vepřové nežeru, tak bych si dal radši kus prorostlého vepřového než jíst tyhle chemické blafy. Samozřejmě proti rostlinné stravě v její přirození podobě nic nemám a sám to mám 50/50 poměr rostlinné a živočišné stravy. Ale to co se dnes vydává za zdravé jídlo je na kriminál
me zaujala skvarkova veganska pomazanka😀veganstvi a vegetarianstvi jsou sakra narocny, mentalne, fyzicky i financne, aby do sebe clovek dostal co telo potrebuje. sojova moucka + dochucovadla a barviva se nepocitaji😀
Složení je fakt srandovní, pokud to někdo bere jako zdravou stravu. Samozřejmě jde o to o jaké výrobky se jedná, protože i mezi masy je to občas éčková šmakuláda.
To pak ale není maso, ale masný výrobek.
No studie se očividně příliš nezajímala vlivem rostlinných transtuků, které vznikají lisováním olejů za vysoké teploty a také při výrobě margarínů. I vliv cholesterolu na vznik srdečních chorob je poslední dobou odborníky zpochybňován. Navíc rostlinné náhražky v sobě mají absurdní množství dochucovadel, glutamátu a konzervantů. Za mě se rozhodně nejedná o zdravou náhradu masa. Nic nemám proti vegetariánům. Pro některé lidi je dokonce nutností, ale existuje velké množství velmi chutných receptů na čistě rostlinné bázi. Proč se vzdát masa a pak chtít burger nebo hotdog?Na druhou stranu veganství je spíše náboženství. Vegani se vzdali živočišných produktů a rádi by k tomu donutili zbytek světa. Věří, že tím zachrání zvířecí životy. To je ale blbost. Chovy domestikovaných zvířat existují jen kvůli využití jejich živočišných produktů, ty zvířata na svobodu nikdo nevypustí a chovat je pro radost bude jen pár bláznů a ZOO. Více méně by tak většina ochraňovaných zvířát vyhynula velmi rychle, zbytek by pomale živořil do postupného vyhynutí. Sympatičtější je mi přístup důstojného chovu. Je to smutné, ale pro domácí zvířata je vlastně život v zajetí aktuálně z evolučního hlediska výhodnější. Podle statistiky žije na světě přibližně 20 až 30 miliónů chovných domácích prasat (kanců a prasnic) starších jednoho roku. V přírodě je to na celém světě jen 10 až 20 milionů divokých prasat. Pokud bychom se bavili o turech, krávách a kozách, tak si dovedete představit, že statistika bude ještě mnohem zajímavější. Vegani vlastně usilují o vyhubení většiny sudokopytníků a lichokopytníků mírného pásma. Pořád ještě vypadají jako neviňátka?
Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 08:32
Zabudli ste na eventualitu, že tie chovy sú len kvôli karnizmu. Je to celosvetový problém, kvôli veľkochovom sa robia nezvratné zásahy do prírody. Už teraz je kvôli pažravosti divá príroda značne zrdukovaná, a bude to len horšie.Holt, posledné zvieratká z chovov by asi išli do paštík. Pomohlo by hoci menej živočíšnych produktov žrať. Nie úplne prestať, ale jesť menej, trochu sa uskromniť. Kedysi to tak ľudia robili z pragmatických dôvodov - boli chudobní.Edit: A rôzne tie vegánske blafy, to je pasívny nihilizmus vytvorený evil korporáciami ako napríklad nestlé. Kto chce rastlinne sa stravovať serióznejšie, musí si holt variť sám. Osobne som skôr flexitarián s prevahou rastlinných potravín. Úplné vegánstvo je nerealizovatelné a vegetariánstvo je proste iba náboženská blbosť.
Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 09:52
Nikde se nechovají zvířata na úkor "přírody". V polabské nížině se pěstuje obilí, protože tam dobře roste. Stáda se chovají v hornaté krajině, kde obilí vypěstujete velmi obtížně nebo jen na krmení.
To je zaujímavé, že karnisti vždy jedia tých 5 kráv a oviec, ktoré jedia na horách trávu z bio chovu. (Aj tak sú dokrmované). A nie tie z veľkochovu, ktoré sa predávajú v obchodných reťazcov. Kŕmenie takých zvierat potrebuje veľkú plochu, ak by ľudia neboli pažraví a jedli by mäsa menej, bolo by treba menej poľnohospodárskej pôdy.Jedlo pre človeka je 60% biomasy cicavcov. Sme pažraví.
https://www.institutmodernivyzivy.cz/repkovy-olej/... Mýty o řepkovém oleji. Neškodí, naopak.Mýty o zdravotní prospěšnosti vegetariánství jsou nezničitelné, gorily jsou býložravci a dožívají se 30-50 let. Kosatky úplní masožravci 50 let i více. Velryba grónská nejdéle žijící savec- žere plankton a zvláště krill ( korýše.).Takže základní problém není být vegetarián, maso je pro organismus přínosem. A člověk je všěžravec. Pesticidy se potravním řetězci spíše kumulují, těžké kovy se ředí, tedy méně v mase.Vegetariánství není přirozená cesta evoluce člověka, byl odedávna všežravec a nejspíš masožravost přispěla k rozvoji mozku.
Vegetariáni vegetují protože je to zdravější a nebo proto, že tím ušetří život zvířátku? 🙂
Očividně mají důvody různé, někteří i povícero.
Ano.
Vegetariáni někteří ano, jiní ne a další mají víc důvodů. Vegani pomýleně ano.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.