Afrin Eizra
4. 7. 2024 • 10:14

Žít bez masa je prokazatelně možné, v Indii takto žijí různé komunity po generace. Nechápu ale potřebu dělat s obrovským úsilím něco, aby to chutnalo jako něco úplně jiného. Je fůra jídel které se netváří jako něco jiného a přitom jsou vegetariánské - nepřekvapivě hlavně indická kuchyně, ale i arabská nebo asijská, ale i v evropské se najdou. Jako mnohem větší problém vidím spíš to jak žijí třeba slepice v drůbežárně.

Xwert Is
4. 7. 2024 • 8:48

Príroda nastavila všetko správne. To len človek musí do všetkého vŕtať. Náhrada za mäso neexistuje. Ľudské telo je stavané na príjem mäsa. Ak si niekto myslí, že ľudia z nejakého dôvodu prestanú jesť mäso a prejdú na tieto náhrady tak to sa nestane.

Jamil
3. 7. 2024 • 19:17

Ja som asi 50% vegeterián. Jedávam síce mäso, ale nemäsitá potrava mi nerobí problémy, ak ju jem s mäsom.
Prikladám príbeh z minulosti.
Kedysi, pred takmer 30 rokmi, prišli na prázdninový pobyt u susedov dvaja chlapci. V rámci dobrých susedských vzťahov sa chodili hrať aj k nám. Raz medzi rečou spomenuli, že sú vegeteriáni. Neviem, či moji starí rodičia ten pojem chápali, ale dedko vytiahol z chladničky štangľu salámu a nakrájal im ho. To čo sa stalo bolo neuveriteľné. Tie deti akoby mali zrazu šesť rúk a nebolo možné ich zastaviť. Dedko nestačil krájať salám. Musela zakročiť babka, aby deťom nebolo špatne. Na príbeh som dávno zabudol, až keď ma nedávno v záhrade cez plot menom neoslovil asi 40 ročný neznámy pán a pýtal sa na babku a dedka. Keď som vysvetlil, že už dávno nežijú, vyrozprával mi celý "salámový" príbeh. Vraj on je jeden z tých dvoch chlapcov čo u nás jedli salám. Od toho dňa už nechceli byť vegeteriáni.
Chcel som len naznačiť to, že ak sú dospelí ľudia vegetariáni, nech do toho nenútia svoje deti.

Názor byl 3× upraven, naposled 3. 7. 2024 19:46

mdgarf
3. 7. 2024 • 12:43

pro pobaveni, respektive stoji za to to zkouknout, ne ze by to bylo korektni, ale...
https://www.netflix.com/cz/title/81133260...

Samanthea N (Samanthea Nováková)
3. 7. 2024 • 12:38

Dbám na své zdraví, proto jím a budu jíst maso a další živočišné proteiny. Mimochodem nepochopím, z jakého důvodu si vegani dělají náhražky opravdového jídla, aby vypadalo stejně a chutnalo stejně jako originál. Opravdu si nedám veganský burger a opravdu nikdy nenavštívím veganské řeznictví, protože bych se asi umlátila smíchy. Ať si vegani samozřejmě jedí co chtějí, ale ať to nevnucují ostatním. A pokud mi restaurace dá náhražku opravdového jídla, když si objednám maso a dostanu veganský šunt, tak to bude na žalobu. K tomu doufám teda nikdy nedojde.

Big Muscle
3. 7. 2024 • 12:28

Proč mi vždy u podobných článků přijde, že záměrně podsunují zcela chybné argumenty?"Rostlinné náhražky také obvykle obsahují více vlákniny, která je důležitá pro snižování hladiny cholesterolu a podporu zdraví trávicího systému​."Ano, a proto je člověk všežravec, který nebude jíst jen a pouze maso, ale bude k němu mít i kvalitní přílohu s dostatečným množstvím vlákniny."Výsledky ukázaly, že rostlinné náhražky masa mohou pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, což jsou hlavní rizikové faktory pro kardiovaskulární onemocnění. To je pravděpodobně způsobeno nižším obsahem nasycených tuků."A co tedy vyjde lépe - kvalitní strava z kuřecího, krůtího či rybího masa, a nebo nějaká náhražka postavená na kokosovém oleji (což je pouze nasycený tuk)? Nebo záměrně vybíráme vysokotučné maso, aby to vyšlo, jak potřebujeme?" je vhodné vybírat si možnosti s nižším obsahem nasycených tuků a sodíku"A nebo si prostě vybírat maso s nižším obsahem nasycených tuků, že?" Například studie, která zahrnovala nahrazení masa rostlinnými náhražkami po dobu osmi týdnů, vedla k významnému snížení LDL a tělesné hmotnosti."A bylo to skutečně nahrazením masa náhražkou, nebo méně kalorickou stravou? Jaký by byl výsledek, pokud v obou případech byla naprosto stejná kalorická hodnota?

AsiJá
AsiJá
3. 7. 2024 • 11:36

Osobně vítám náhrady, nejen z těchto důvodů. Docela mi chutnají, asi i tím, že nás dříve dokonale na sóju a další alternativní složky připravovali místní výrobci. Uznávám, že dnes se i dají u nás koupit lepší...
Maso ještě baštím, ale dost umírněně. Těším se na to laboratorní.
Ale dočkám se ho zde za rozumnou cenu?

Vlado Maronek
3. 7. 2024 • 11:08

Môj kolega kedysi s nadsázkou hovorieval:
Keby mal byť človek vegetarián, mal by knihu, bachor, čepiec a slez (to sú časti napr. kravského žalúdka, uspôsobeného na čiste rastlinnú potravu) a nemal by očné zuby.
A niečo na tom je. Človek je proste prirodzene všežravec a nie bylinožravec.
To, že sa v súčasnosti je mäsa asi veľa je druhá vec. Ale vylúčiť ho úplne? No neviem...

Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 11:09

jtach
3. 7. 2024 • 10:59

Otázka je proč jíst něco horšího. Není lepší si dát poctivý velký steak jednou týdně než žvýkat každý den nějakou hnusnou sójovou náhražku?

5h1nj1
3. 7. 2024 • 10:41

Je to jako se vsim. V necem je to lepsi, v necem je to horsi...
A vysledek kazde studie zalezi na tom, kdo ji dela. :)

Jaroslav Urban
3. 7. 2024 • 9:39

cituji "Vědci analyzovali odbornou literaturu od roku 1970 do roku 2023..." a analyzovali skutečně všechnu literaturu, nebo jenom tu, co se jim hodila?

Jarda V
Jarda V
3. 7. 2024 • 8:40

Jasně, ale taky je třeba brát v úvahu složení těch veganských potravin. Schválně se v obchodě podívejte na složení toho vegan burgeru - přehlídka ný-natý-itý-ičitý ... aby to chutnalo jako maso. Proč by někdo chtěl jíst něco, co chutná jako maso, ale není to maso? I když vepřové nežeru, tak bych si dal radši kus prorostlého vepřového než jíst tyhle chemické blafy. Samozřejmě proti rostlinné stravě v její přirození podobě nic nemám a sám to mám 50/50 poměr rostlinné a živočišné stravy. Ale to co se dnes vydává za zdravé jídlo je na kriminál

Libor Žák
3. 7. 2024 • 8:31

No studie se očividně příliš nezajímala vlivem rostlinných transtuků, které vznikají lisováním olejů za vysoké teploty a také při výrobě margarínů. I vliv cholesterolu na vznik srdečních chorob je poslední dobou odborníky zpochybňován. Navíc rostlinné náhražky v sobě mají absurdní množství dochucovadel, glutamátu a konzervantů. Za mě se rozhodně nejedná o zdravou náhradu masa. Nic nemám proti vegetariánům. Pro některé lidi je dokonce nutností, ale existuje velké množství velmi chutných receptů na čistě rostlinné bázi. Proč se vzdát masa a pak chtít burger nebo hotdog?
Na druhou stranu veganství je spíše náboženství. Vegani se vzdali živočišných produktů a rádi by k tomu donutili zbytek světa. Věří, že tím zachrání zvířecí životy. To je ale blbost. Chovy domestikovaných zvířat existují jen kvůli využití jejich živočišných produktů, ty zvířata na svobodu nikdo nevypustí a chovat je pro radost bude jen pár bláznů a ZOO. Více méně by tak většina ochraňovaných zvířát vyhynula velmi rychle, zbytek by pomale živořil do postupného vyhynutí.
Sympatičtější je mi přístup důstojného chovu. Je to smutné, ale pro domácí zvířata je vlastně život v zajetí aktuálně z evolučního hlediska výhodnější. Podle statistiky žije na světě přibližně 20 až 30 miliónů chovných domácích prasat (kanců a prasnic) starších jednoho roku. V přírodě je to na celém světě jen 10 až 20 milionů divokých prasat. Pokud bychom se bavili o turech, krávách a kozách, tak si dovedete představit, že statistika bude ještě mnohem zajímavější. Vegani vlastně usilují o vyhubení většiny sudokopytníků a lichokopytníků mírného pásma. Pořád ještě vypadají jako neviňátka?

Názor byl 1× upraven, naposled 3. 7. 2024 08:32

JayBee
3. 7. 2024 • 7:58

Vegetariáni vegetují protože je to zdravější a nebo proto, že tím ušetří život zvířátku? 🙂

Určitě si přečtěte

Články odjinud