Jurij Gagarin 54 let po tragické smrti. Kolem prvního kosmonauta bylo plno tajností a lží

  • 27. března 1968 ve věku 34 let zemřel Jurij Gagarin
  • Gagarin je oficiálně první člověkem, který vyletěl na oběžnou dráhu
  • Tragická smrt je obestřena nejasnostmi, stejně jako Gagarinův vesmírný let a jeho prvenství

Byl Gagarin první, koho se Sovětský svaz pokusil vyslat do vesmíru? Tato otázka se vzhledem k posedlosti komunistického režimu utajením přímo nabízí. Dnes třeba víme, že zatajil třeba i to, že se Gagarin při návratu katapultoval. Kolem sovětského vesmírného programu se provalilo více utajovaných informací, jiné nám zůstanou utajeny napořád. Některé jsou naopak jen výplodem konspiračních teorií. Doba tomu zkrátka nahrávala.

Závod velmocí v dobývání vesmíru byl hnacím motorem technologického pokroku po většinu dvacátého století. Prestiž vyplývající z vyslání prvního člověka do vesmíru byla důležitým propagandistickým nástrojem, který se vítěz nerozpakoval řádně využít. Byl ale prvním člověkem ve vesmíru opravdu Jurij Gagarin? Nebo skrývají archivy pravdu o jeho předchůdci, který se skoro zabil při nepovedeném přistání?

Souboj mozků

Krátce po vyhrané válce se nad Evropou rozprostřela Železná opona, jak to poprvé při svém projevu nazval Winston Churchill. Z bývalých spojenců se stali nepřátelé a začaly závody ve zbrojení.

Zanedlouho Sověti díky špionáži a úsilím vlastních vědců dohnali náskok Američanů ve výrobě atomových bomb. Snaha zvrátit rovnováhu sil ve vlastní prospěch se přesunula na vývoj nosičů, které by smrtonosný náklad v krátké době dopravily na místo určení – na vývoj raket.

I zde měli Američané náskok díky tomu, že se jim podařilo zajmout většinu raketových vědců německé Třetí říše; mezi nimi hlavně šéfkonstruktéra Wernhera von Brauna. Rusové sázeli na své lidi; především na geniálního Sergeje Koroljova.

Američané se nechali ukolébat ke spánku důvěrou ve svoji technickou převahu. Z něj je však 4. října 1957 vytrhlo pípání první umělé družice Země – Sputniku. Za ním následovala celá řada družic a některé z nich i s živou posádkou – jako třeba světoznámá fenka Lajka.

Diskuze (4) Další článek: Některé části Mléčné dráhy jsou mnohem starší, než jsme mysleli. O dvě miliardy let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,