K Měsíci se NASA ještě v září podívá s raketou SLS, ale na povrchu přistane až Starship

V těchto dnech se připravuje na svůj prémiový start nová americká raketa SLS, která má umožnit návrat lidí na Měsíc. Hlavním hybatelem programu Artemis je agentura NASA, avšak podílí se na něm i společnost SpaceX.

Ta totiž pro NASA vyvíjí speciální verzi kosmické lodi Starship, ve které mají v roce 2025 přistát na Měsíci první lidé od dob programu Apollo. Jak bude mise Artemis III probíhat a jak pokračuje vývoj lunární Starship?

Podívejte se na další díly pořadu ELONOVINKY:

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (6) Další článek: Začínáme v hlavním městě a jede se vlakem. Jak daleko dorazíme za pět hodin? Srovnání evropských zemí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,