Kalifornský startup Blendid připravuje smoothie dle přání zákazníka pomocí robotů

Fenomén smoothie neboli krémové koktejly, připravované z ovoce, zeleniny a případně dalších ingrediencí, zažívá v poslední době značný rozmach. Jde o jednoduchý a rychlý způsob, jak organismu dodat vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Vlny zájmu využívá kalifornský startup Blendid, sázející na moderní technologie. Koktejl dle přání zákazníka totiž připravují roboti.

Autonomní robot je schopen připravit z vybraných ingrediencí lahodný nápoj působivou rychlostí. Zákazníci si tak mohou dopřát zdravé koktejly bez zdlouhavého čekání, navíc se budou moci pokochat pohledem na práci moderního stroje.

Smoothie připravují roboti

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Blendid Vipin Jain vysvětluje, že celý proces je plně digitální: „Zákazník si v mobilní aplikaci prohlédne nabídku pro aktuální den, vybere si, nač má chuť, a případně si upraví poměr ingrediencí dle svých preferencí. Po odeslání objednávky robot Chef B v kiosku připraví zákazníkovi do tří minut požadovanou lahodnou směs.“

Nasazení robotů na přípravu jídel a nápojů rozhodně není ničím novým. Stroje nacházejí uplatnění především v procesech, sestávajících z rutinních, opakujících se činností. Už jsme mohli vidět například robotickou pekárnu, robotického baristu či barmana. Společným jmenovatelem je snaha o rychlejší a spolehlivější vyřízení objednávek zákazníků.

První automatizovaný kiosek na přípravu smoothie zahájil provoz 25. března v areálu kalifornské University of San Francisco. Společnost předpokládá postupné rozšiřování do dalších firem, podniků a škol. Zájem zákazníků chce přitáhnout čerstvými a zdravými ingrediencemi, chutnými recepty, cenovou dostupností a moderními technologiemi.

Jak to funguje?

Blendid poměrně detailně představuje fungování svých kiosků na oficiálním webu. Zákazník si v mobilní aplikaci na telefonu či tabletu nejprve zvolí z nabízených koktejlů. V dalším kroku může ovlivnit poměr ingrediencí – třeba přidat ovocné složky a snížit množství mléka. Po zaplacení pak uvidí, jak dlouho bude trvat příprava.

Složení koktejlů sestavují odborníci na výživu tak, aby nápoje nejen dobře chutnaly, ale také poskytly odpovídající nutriční hodnoty. K dispozici jsou například mango, špenát, borůvky, kokosová voda, banán, zázvor, mléko a kefír.

Jeden z investorů projektu Eric Benhamou říká: „Provozovatelé stravovacích služeb chtějí rozšířit otevírací dobu s co nejnižšími náklady, zatímco zákazníci požadují zdravá a chutná jídla. Blendid je průlomové řešení pro dosažení obou cílů.“

Diskuze (5) Další článek: Vědci učí autonomní auta zvládat extrémní podmínky. Mají si poradit jako zkušení řidiči

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM