Každodenní konzumace česneku a cibule může zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu

Podle nové studie, na které se podíleli vědci z University of Buffalo a University of Puerto Rico, může každodenní konzumace cibule a česneku zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu. Odborníci se zaměřili na ženy v Portoriku, neboť ve zdejší kuchyni se často používá kořenící přípravek zvaný sofrito, jehož součástí je právě česnek a cibule. Výsledky byly publikovány v časopise Nutrition and Cancer.

Již dřívější výzkumy přitom naznačily, že česnek a cibule mohou mít protirakovinné účinky. Poslední studie se zabývala možným vlivem současné konzumace obou těchto potravin. Ženy z Portorika představovaly pro výzkum jedinečnou příležitost. Cibule a česnek se v portorické kuchyni často konzumuje v pokrmu guisos, jakož i v jídlech z fazolí a rýže.

Cibulí a česnekem proti rakovině

Podle vědců hojné využívání omáčky sofrito znamená, že ženy v Portoriku obvykle konzumují větší množství česneku a cibule než například ženy z USA nebo z Evropy. Pozoruhodné je, že Portoriko je známo výrazně nižší mírou výskytu rakoviny prsu ve srovnání s kontinentálními státy.

Do studie, prováděné v letech 2008 až 2014, bylo zařazeno 314 žen s rakovinou prsu a dalších 346 kontrolních subjektů. Výsledky ukázaly, že ženy, které konzumovaly sofrito více než jednou denně, zaznamenaly 67% snížení šance na rozvoj rakoviny prsu ve srovnání se ženami, které ho nikdy nejedly.

„Zjistili jsme, že u portorických žen byl kombinovaný příjem cibule, česneku a sofrita spojen se sníženým rizikem rakoviny prsu,“ uvedla Gauri Desai, hlavní autorka studie, která je studentkou epidemiologie na univerzitě v Buffalu.

Podstata je v chemickém složení

Odborníci na základě výsledků konstatují, že každodenní konzumace česneku a cibule je spojena se snížením rizika, včetně používání těchto přísad v jiných pokrmech. Odkazují na řadu nalezených prospěšných sloučenin, které mohou být přínosem – například organické síry, která podporuje tvorbu důležitých nutričních složek, a flavonoidních látek.

„V Portoriku existuje jen velmi málo výzkumů o rakovině prsu. Tato studie nám pomohla pochopit, proč je míra výskytu nižší než ve zbytku USA,“ uvedl spoluautor studie Jo Freudenheim. Dodal, že sloučeniny, obsažené v cibuli a česneku, vykazují antikarcinogenní vlastnosti u lidí i v experimentálních studiích na zvířatech.

Diskuze (6) Další článek: IKEA vylepšuje svou aplikaci, v rozšířené realitě můžete jejím nábytkem vybavit celý pokoj

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,