Jídlo | Rakovina | Potraviny

Každodenní konzumace česneku a cibule může zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu

Každodenní konzumace česneku a cibule může zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu

Podle nové studie, na které se podíleli vědci z University of Buffalo a University of Puerto Rico, může každodenní konzumace cibule a česneku zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu. Odborníci se zaměřili na ženy v Portoriku, neboť ve zdejší kuchyni se často používá kořenící přípravek zvaný sofrito, jehož součástí je právě česnek a cibule. Výsledky byly publikovány v časopise Nutrition and Cancer.

Již dřívější výzkumy přitom naznačily, že česnek a cibule mohou mít protirakovinné účinky. Poslední studie se zabývala možným vlivem současné konzumace obou těchto potravin. Ženy z Portorika představovaly pro výzkum jedinečnou příležitost. Cibule a česnek se v portorické kuchyni často konzumuje v pokrmu guisos, jakož i v jídlech z fazolí a rýže.

Cibulí a česnekem proti rakovině

Podle vědců hojné využívání omáčky sofrito znamená, že ženy v Portoriku obvykle konzumují větší množství česneku a cibule než například ženy z USA nebo z Evropy. Pozoruhodné je, že Portoriko je známo výrazně nižší mírou výskytu rakoviny prsu ve srovnání s kontinentálními státy.

Do studie, prováděné v letech 2008 až 2014, bylo zařazeno 314 žen s rakovinou prsu a dalších 346 kontrolních subjektů. Výsledky ukázaly, že ženy, které konzumovaly sofrito více než jednou denně, zaznamenaly 67% snížení šance na rozvoj rakoviny prsu ve srovnání se ženami, které ho nikdy nejedly.

„Zjistili jsme, že u portorických žen byl kombinovaný příjem cibule, česneku a sofrita spojen se sníženým rizikem rakoviny prsu,“ uvedla Gauri Desai, hlavní autorka studie, která je studentkou epidemiologie na univerzitě v Buffalu.

Podstata je v chemickém složení

Odborníci na základě výsledků konstatují, že každodenní konzumace česneku a cibule je spojena se snížením rizika, včetně používání těchto přísad v jiných pokrmech. Odkazují na řadu nalezených prospěšných sloučenin, které mohou být přínosem – například organické síry, která podporuje tvorbu důležitých nutričních složek, a flavonoidních látek.

„V Portoriku existuje jen velmi málo výzkumů o rakovině prsu. Tato studie nám pomohla pochopit, proč je míra výskytu nižší než ve zbytku USA,“ uvedl spoluautor studie Jo Freudenheim. Dodal, že sloučeniny, obsažené v cibuli a česneku, vykazují antikarcinogenní vlastnosti u lidí i v experimentálních studiích na zvířatech.

Diskuze (6) Další článek: IKEA vylepšuje svou aplikaci, v rozšířené realitě můžete jejím nábytkem vybavit celý pokoj

Témata článku: Zdraví, Věda, USA, Evropa, Jídlo, Rakovina, Potraviny, Každodenní konzumace, Buffalo, Rakovina prsu, Cibule, Konzumace, Studie, Portoriko, Česnek


Určitě si přečtěte

Zranitelnost platebních karet Visa umožňuje zločincům obejít limit při bezkontaktních platbách

Zranitelnost platebních karet Visa umožňuje zločincům obejít limit při bezkontaktních platbách

** Odborníci přišli na to, jak obejít limit bezkontaktních plateb ** Stačí zařízení, ovlivňující komunikaci mezi kartou a terminálem ** Stahují se nad bezkontaktními platbami mračna?

Karel Kilián | 79

Starý smartphone nemusí skončit v koši. 10 způsobů, jak ho ještě můžete využít

Starý smartphone nemusí skončit v koši. 10 způsobů, jak ho ještě můžete využít

** Co dělat s vysloužilým chytrým telefonem? Neházejte ho do koše! ** Našli jsme pro vás deset možností, jak ho prakticky využít ** I stará zařízení tak mohou být užitečná

Karel Kilián | 47