Každý bude moci fotit Zemi přímo z vesmíru. Sony ukázalo první snímek ze satelitu Eye

Začátkem ledna vynesla raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu mikrosatelit Eye. Jde o první družici projektu Star Sphere, jehož cílem je zpřístupnit snímkování Země komukoliv. Společně na něm pracovaly Sony, Tokijská univerzita a japonská vesmírná agentura JAXA.

Eye má tvar kvádru o rozměrech 10 × 20 × 30 cm s „křídly“ tvořenými solárními panely. Uvnitř se nachází plnoformátový digitální foťák s objektivem o ohniskových vzdálenostech 28–135 mm a clonovým číslem f/4 v celém rozsahu. Sony neprozradilo typ foťáku, neznáme tak ani nativní rozlišení, ale zařízení bude umět točit 4K video. Eye se pohybuje na nízké oběžné dráze ve výšce mezi 500 a 600 km a Zemi denně obletí 15× až 16×.

A teď onen komerční potenciál. Sony dovolí každému, kdo si to zaplatí, na 5 až 8 minut ovládat palubní foťák a točit video nebo pořizovat statické snímky dle libosti. Kvůli omezené kapacitě při komunikaci s pozemní stanicí si ale bude moci v plné kvalitě stáhnout jen 50 fotek v JPEGu, 30 fotek v RAWu, nebo 30 sekund videa. Nechybí ani manuální nastavení clony, doby závěrky, citlivosti nebo EV.

Klepněte pro větší obrázek

Aby se uživatelé při focení nespoléhali jen na živý náhled, budou si moci vše dopředu naplánovat pomocí simulátoru, jenž ukáže, nad kterým územím Eye poletí. Cenu pronájmu zatím neznáme, služba ale má odstartovat někdy na jaře.

Sony v únoru zveřejnilo první snímek pořízený satelitem Eye. Je však jen na Twitteru v nízkém rozlišení, operátor navíc sám přiznává, že je dost přeexponovaný. Cílem však bylo ověřit funkční komunikaci, parametry focení bude ladit až pak. Fotka má zabírat část Číny a Japonské moře, což byste bez nápovědy asi nehádali.

via Digital Camera World

Diskuze (6) Další článek: Čína si dělá zálusk na výškové balony, které by vypouštěly hejna dronů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,