Každý pátý bitcoin je údajně ztracený. Nejistá záchrana vyjde pěkně draho

V týdnu přišel deník The Wall Street Journal se zajímavou informací, že zhruba 20% ze všech bitcoinů v oběhu je údajně ztraceno, přičemž většina z nich definitivně. Zpráva se opírá o analýzu newyorské společnosti Chainalysis. Důvodem jsou podle ní samotné peněženky, respektive nedbalost jejich majitelů.

Ti totiž zapomínají přístupové údaje ke svým peněženkám, ať už jde o privátní klíč/seed nebo heslo u softwarových peněženek. V případě ztráty hesla je obnova velmi náročná u privátního klíče prakticky nemožná. Hlavním problémem je, že před několika lety, kdy se bitcoin obchodoval za jednotky dolarů si uživatelé s ukládáním přístupových údajů k peněženkám velkou hlavu nedělali. Když počítač odešel nebo heslo k peněžence zapomenuli, svět se kvůli „pár drobným” nezbořil. S prudkým růstem ceny si však tito lidé mohli začít sypat popel na hlavu.

Přesto však nemusí být vše ztraceno. Na nedbalosti uživatelů totiž „postavila byznys” řada tzv. crypto hunters (kryptoměnových lovců). Tito lidé případně skupiny nabízí hned několik způsobů, jakými vám peníze dokáží vrátit zpátky. Záchrana však není levná, může trvat i několik měsíců a výsledek nemáte nikdy zaručený.

Dekódování hrubou silou

Nejtypičtější metodou je útok hrubou silou, kdy se postupným zkoušením milionů potenciálních hesel snaží prolomit přístup do vaší peněženky. Tento způsob může trvat i několik měsíců a „hunteři” si za něj řeknou klidně i pětinu z obnovené částky. Úspěšnost záchrany se prý pohybuje kolem 30%, ovšem záleží hlavně na množství informací, který uživatel poskytne. Hodně pomůže, pokud uživatel zná například počet znaků hesla a podobně.

Hypnóza

Ač to může znít úsměvně i tento způsob obnovy je poměrně žádaný. Hypnotizér uvede uživatele do stavu hypnózy a pokusí se v jeho podvědomí vyvolat vzpomínku na jeho heslo, zatoulaný hard disk či jiné užitečné informace. Pro The Wall Street Journal o tomto postupu promluvil přímo certifikovaný hypnotizér Jason Miller z Jižní Kalifornie.

Ani tento postup však není nijak levný, Miller si za něj dopředu účtuje 0,5 BTC a jako bonus ještě 5% z obnovené částky. Úspěšnost se však prý v dosavadních případech pohybovala kolem úctyhodných 50%. Velkou výhodou je rychlost, celý proces totiž narozdíl od útoku hrubou silou trvá maximálně několik dní až týdnů.

Obnova dat

Další možností je obnova smazaných dat. Ta se týká zejména těch méně zodpovědných uživatelů, kteří si svá hesla, privátní klíče či seed sepisují v čisté podobě do textových souborů. Pokud si uživatel soubor smazal, nebo se mu disk nějak poškodil, je prý stále až 95% šance na jeho obnovení. Ceny přitom startují kolem 500$.

Dopadení zloděje

Kryptoměny však nemusíte jen ztratit, ale může vám je také někdo odcizit. V takovém případě prý společnost Chainalysis dokáže díky vlastnímu softwaru analyzující blockchain peníze rychle vystopovat. Firma však nepomáhá jednotlivcům, ale proti kryptoměnovým zločincům bojuje pouze ve spolupráci s FBI a dalšími bezpečnostními službami. Cena je ovšem pekelně vysoká. Podle veřejných zdrojů FBI společnosti od roku 2016 vyplatilo více než 750 000 dolarů.

Šance na vystopování alespoň jedné z protistran je však u takových transakcí až 80%. Problémem jsou pouze útočníci se skrytou identitou, kteří využívají například tzv. bitcoinové mixéry, ve kterých se výstupy transakcí namíchají mezi více uživatelů. Na podobném principu funguje například kryptoměna Monero.

Zdroj: The Wall Street Journal, News BTC (Via)

Diskuze (16) Další článek: 32jádrový procesor od AMD bude k dostání už v srpnu. Cena pod 40 tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,