Doprava | Mapy.cz | Seznam.cz

Kde to jede a kde stojí: Mapy.cz testují dopravní informace ve své mobilní aplikaci

Aplikace Mapy.cz pravidelně dávkuje užitečné novinky, ale o tom, co se teprve chystá, tvůrci informují jen výjimečně. Tento týden však na Twitter vypustili informaci o testování dlouho žádané funkce − sledování dopravy.

Příspěvek obsahuje pouze text „Něco testujeme...“ a snímek mobilního telefonu, na kterém je spuštěná aplikace Mapy.cz. Hlavní dopravní tahy jsou v ní obarvené podle aktuální průjezdnosti. 

Další data při hledání nejrychlejších tras

Funkci zobrazení průjezdnosti hlavních komunikací nabízejí již několik let Mapy Google. Používají přitom čtyřbarevnou škálu od zelené, přes oranžovou, světle červenou, až po tmavě červenou. Ve webové aplikaci lze kromě aktuální situace zobrazit také stav obvyklý v určitý čas vybraného dne v týdnu. S údaji o průjezdnosti počítají mapy od Googlu také při výpočtu trasy pro automobilovou navigaci.

Informace o dopravní situaci jsou pro navigaci velice podstatné – už dávno nestačí počítat jen s nejvyššími povolenými rychlostmi podle jednotlivých typů komunikací. Stále častěji se totiž zejména ve městech s hustou dopravou stává, že cesta papírově rychlejší trasou bývá kvůli koloně či zpomalení z hlediska času delší.

V tomto směru je poměrně daleko bezplatná navigace Waze, která prostřednictvím svých uživatelů sleduje aktuální dopravní situaci. Algoritmy, plánující řidičům jejich trasy, tak mají přehled o tom, kde stojí kolona a kudy naopak projedou plynule. Navigace také umí přepočítat cestu, pokud se situace na plánované trase změní. Stejně již funguje i navigace přímo od Googlu.

Co chystají Mapy.cz

Seznam.cz zatím novou funkci oficiálně nekomentoval. Přínosné by bylo, kdyby mobilní aplikace Mapy.cz vedle průjezdnosti komunikací zakomponovala také uzavírky. Tuto funkci přinesla v prosinci webová verze, která dokáže plánovat trasu tak, aby se uzavírkám vyhnula. 

Další novinkou je označování „nejvýhodnějšího“ jízdního pruhu s ohledem na odbočení na další křižovatce. Tato funkce je rovněž na obrázku patrná. Vlevo nahoře je řidiči doporučeno přejet do levého pruhu. 

Diskuze (4) Další článek: Microsoft ukázal budoucnost nabídky Start ve Windows 10. Ztratí barvy, ale dlaždice zůstanou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,