Když v Brně praskne žárovka, povolají experta s jasoměrem

Technické sítě Brno se v jihomoravské metropoli starají o 42 tisíc míst světelného osvětlení. Zhruba tisícovku z nich každý rok modernizují na LED a o hromadu dalších výjezdů se postarají běžné poruchy a servis.

Po každé úpravě je nicméně třeba opět změřit, jestli lampa svítí tak, jak má. TSB k tomu používá jasoměr, za kterým stoji inženýři ze zdejší Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Nejedná se přitom jen o nějaký osamocený prototyp, ale o komerční produkt LDA-LumiDISP. Ve své podstatě je to na první pohled vcelku běžná zrcadlovka od Nikonu v kufříku, jasoměr z ní ale udělá speciální software, který na rozdíl od jednoúčelových bodových detektorů osvětlení změří intenzitu v celé matici 21 milionů pixelů a s vysokou laboratorní přesností.

Klepněte pro větší obrázek
Laboratorně kalibrovaná analýza jasu od brněnských vědců

Zatímco běžný firmware zrcadlovky zvládne základní histogram a primitivní detekci přepalů, tato softwarová analýza podle autorů nakonec zabere dle náročnosti klidně i půl až celou hodinu.

Výsledkem je nicméně velmi podrobný jasový snímek, který dá obraz o ozáření celé ulice nebo interiéru. Kvalitu zařízení ostatně dokládá i certifikace České metrologické společnosti a využití i v zahraničí.

Diskuze (14) Další článek: Start zásobovací mise CRS-25 k ISS byl odložen kvůli podezření na únik paliva

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,