KFC a Rusko budou společně tisknout kuřecí nugety. Mají být stejně chutné

KFC se proslavilo nejen svými kuřecími fastfoody, ale také bizarními technicko-marketingovými vychytávkami. Před pár lety například řetězec nabídl fanouškům antiinternetový stan, dron, který si postavíte z krabic od kuřecích křidélek, no a nakonec i pochutiny z falešného kuřecího masa.

Nyní firma zkusí další vynález. Společně s ruským specialistou na biotisk 3D Bioprinting Solutions vyvine tištěné kuřecí nugety.

Ruská firma nabízí laboratořím vlastní 3D biotiskárny FABION a FABION 2, které velmi zjednodušeně řečeno fungují podobně jako běžné domácí 3D tiskárny, namísto vytlačování tenkého vlákna roztaveného termoplastu, ale vypouštějí bio-ink.

Klepněte pro větší obrázek
3D biotisk v akci • Možná to bude karbenátek

Bio-ink je sloučenina vhodného biopolymeru (třeba kolagenu), který funguje jako nosná látka a lepidlo, a samotného biologického materiálu, kterým mohou být třeba buňky nebo jiná vhodná látka. Výsledkem je synteticky vytvořená tkáň. Ruský výrobce má i vlastní biofilament Viscoll na bázi zmíněného kolagenu.

Touto tkání by nyní měl být i kuřecí nuget od KFC, který se bude skládat z živočišných a rostlinných buněk a koření podle receptury KFC. Výsledkem bude struktura s chutí a podobou jako rozmixované a tepelně zpracované kuře, i když bude živočišný podíl mnohem menší. Zastoupí jej právě rostlinné látky.

3D biotiskárna v akci:

O experimentální tištěné nugety bude jistě zájem, a tak je třeba vnímat celý projekt jako marketingovou kampaň. Ostatně, když KFC naposledy vyrobilo falešné maso, poptávka byla přirozeně i díky médiím obrovská.

Diskuze (11) Další článek: Připravovaný britský stíhač Tempest by mohl být poháněn hybridním elektrickým či kompletně elektrickým systémem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,