Klimatická změna: Jaká je realita a s čím už musíme počítat

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 163

Názory k článku

15. 10. 2019 18:51

Jako obvykle v těchto klimahisterických článcích chybí základní fakta, která by narušovala tak krásně alarmistické strašení Tak jen pro informaci autorovi článku a všem, kteří té slátanině tleskají... Všichni kdo místo stávkování "proti klimatu" chodili poctivě do školy, budou nepochybně vědět, že v historii Země a to i geologicky velmi nedávné, se vždycky střídaly doby ledové, kdy Země byla téměř celá zamrzlá s dobami meziledovými, kdy byla Země téměř bez ledu a klima bylo podstatně teplejší, než i ty nejčernější scénáře, kterými klimahysterici straší a hladiny moří byly o desítky až stovky metrů výše, než dnes, ne nějakých pár centimetrů, které vydávají dnes za katastrofu. A kromě toho i koncentrace CO2 byly až 3x vyšší. Přesto ani s těmi kladnými zpětnými vazbami, o kterých se v článku mluví (vyšší pohlcování tepla půdou bez ledu, roztání permafrostu a uvolňování metanu atd.) nedokázalo klima nezvratně překlopit do vysokých teplot a země nakonec zase vždycky prakticky zamrzla. Takže Evidentně existují podstatně silnější faktory, které vědci neznají, ale které dokáží spolehlivě "přetlačit" působení CO2 a nastartovat dobu ledovou. Takže ti samí vědci, kteří nedokáží vysvětlit spolehlivě přirozené příčiny nástupu dob ledových a jejich ukončování, mají ale najednou takovou "jistotu" a drzost tady vykřikovat, že dnes za to zaručeně může člověk a není to jen další z přirozených výkyvů, které se odehrávaly od počátku existence planety...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 10. 2019 13:21

Je prakticky jedno, co uděláte. S tímhle neudělá nikdo nic a to bude zásadní: https://kechlibar.net/2019/01/08/porodnice-sveta/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 10. 2019 09:53

Lidstvo přežije, ale kdybyste viděli Zem za sto let, asi byste ji nepoznali...
Je jasně vidět, že na přesné posouzení, jak to bude prostě nemáme schopnosti, tak moc je to složité. Vždyt počasí předpovíme jen pár dní dopředu a tohle je tisíckrát složitější...
A přitom to jde, jen to zatím neumíme.
A ještě něco-situaci zhoršuje fakt, že se miliardy chudých lidí, Indie, Čína, J.Amerika atd. čím dál víc snaží být jako bohatí Amici a to je zátěž navíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 21:18

Co můžeme efektivně dělat jako malá a nevýznamná země ? Asi nic moc.
Ale nicméně ... to uhlí (hlavní zdroj CO2 za nás) nám stejně jednou dojde, tak asi by nebylo od věci začít pomalu pracovat na nahrazení uhlí.
Jaké jsou možnosti:
1) fotovoltaika - abychom nahradili cca 400TWh ročně naší spotřeby, tak by jsme potřebovali asi tak 4000 - 8000 km2, což je čtverec o hraně asi 65 až 90 km. Zkuste si ho namalovat na mapě republiky ... příšerné, ale asi možné. A potřebovali by jsme tu energii nějak uchovat - postavit přečerpávací elektrárny v Severních Čechách na místě vytěženého uhlí ? To by asi šlo.
2) stejně by jsme potřebovali tepelné zdroje pro teplárny. Jaderné elektrárny jsou bezva, ale jsou neskutečně drahé (ekonomicky skoro nepostavitelné). Co takhle malé reaktory - zatím jsou jen ve vývoji a tedy drahé (přemrštěně). Ale myslím, že nějaký malý tepelný reaktor by jsme v Řeži byli určitě schopní vyvinout a i vyrobit.
3) sequestrace CO2 - celá tzv. využití biomasy pro energie a teplo je hloupost - biomasa lapá CO2 a my ji pak hbitě a okamžitě zase proměníme v CO2 ? Naopak by jsme biomasu měli nejlépe zarýt do země, kde snad vydrží asi 2000 let. Takže žádná řepka, žádné využití slámy, žádné pálení dřeva ... .
Pokud by se to aspoň nějak podařilo (a ono by to šlo) tak stejně doporučuji nákup ručních palných zbraní, protože ti okolo a ve světě nic takového neudělají a budou se snažit nás obsadit (hm asi jsem trochu xenofob - ale jak říkají naší přátelé (?) z USA - expect the worst, hope for the best).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 19:33

Článek fajn, diskuze jak na novinkách. Čím větší blábol, tím víc souhlasů.
Myslim si, že když už takový články zveřejňuje i komerční médium živený firmama, co vydělávají na ničení přírody, tak už je to co říct..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 19:18

V posledním roce se nic nezměnilo, aby to ospravedlnilo dnešní hysterii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 16:08

Zkrátka, některým autistům vyhovuje současné klima a jiné nechtějí. Tak se snaží poručit větru a dešti či donutit k tomu druhé. Nebýt klimatických změn, tak si
Gréta v klidu požírá banán na stromě a vybírá breberky z kožichu alfasamce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 15:14

Článek je vcelku jasnej, většinu toho bylo jasně vidět už před 30 lety, teď se to všechno jen potvrdilo.
Ovšem řešit to čistě omezením uhlíku je samozřejmě odsouzené k neúspěchu.
Musíme si totiž uvědomit, co vlastně chceme. A my chceme snížit teplotu, která je primárně ze Slunce. Takže jedna z možností je nepustit jí na povrch Země, za druhé, co nejvíc jí odrazit zpátky.
Pokud jde o CO2, tak nezabráníme vypouštění, tak to musíme zkusit nějak ho ze vzduchu pohlcovat.
Na tyhle úkoly se dá soustředit výzkum a určitě se za ty emisní povolenky a podobné daně dá udělat veliké množství práce.
To, že tu bude halda lidí, kteří tomu neuvěří nikdy, to je jasný. Ovcí je vždycky dost. Sinicím to taky bylo jedno a málem Zem od života už vyčistili, tak proč by to člověk nedokázal taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 13:01

Na tom článku nic zajímavého ani relevantního nevidím. Prostě jen další alarmistický článek podle dnešní módy..... (tohle pouze předpokládám, článek jsem jen prolétl, nepřečetl)
Zajímavé mi připadá, když zasadíme tvorbu CO2 do kontextu s celkovou bilancí CO2 planety (tvorba + likvidace). viz např. zde
http://www.volcanocafe.org/volcanoes-and-co2/...
Pak zjistíme, že podíl člověka na celém tom příběhu je v celoplanetárním měřítku jen vcelku malý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 12:47

Bububu, autor asi viděl nenormální Grétu a tak se ujal jejího tématu..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 11:23

Problém je v tom, že celá skleníková teorie je postavena jenom na souvislosti růstu teploty a stoupání koncentrace CO2 a nemá podporu ve fyzice, konkretně v termodynamických zákonech, kterým odporuje. Ve skutečnosti e zaměňuje příčina a následek; ohříváním dochází k uvolňování CO2 z moří. Svědčí o tom také fakt, že růst teploty je nejnižší na rovníku a směrem k pólům se zvyšuje, i když je koncentrace CO2 ve vzduchu všude stejná. Stejně tak přízemní mrazíky a vysoké rozdíly denních a nočních teplot svědčí o tom, že ne CO2, ale vodní pára je příčinou toho, že u nás nejsou rozdily mezi dnem a nocí jako va měsíci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 10:27

Článek popisuje tendence které už mnozí bojovníci za ekologii kritizují. Zároveň popisuje politologické a ekonomické nesmysly. Decentralizace a zároveň komunitní. Nebo nastolení jedné celosvetové vlády . To je praktický nesmysl.https://wave.rozhlas.cz/jak-se-srovnat-s-klimatic... ... https://video.aktualne.cz/dvtv/boj-o-klima-vymyvame... ...
Je třeba přijít konkrétnímu prakticky nastavitelnými řešeními, která budou obecně celoplošně prospěšná. To samo o sobě nepůjde pravděpodobně za jednu generaci. To že si někdo všimnul dnes že někdo něčeho co tu ekologové opakují už od sedmdesátých let minulého století je super jen doba pokročila. Takže ty miliardy mrtvých po celém světě jsou dostatečným varováním aby jsme zase nezkoušeli komunismus když teď motivací nebude záchrandělnicva a rlnicva le ekologie a přeneseně zase lidí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 10:06

Chápu, že zdejší ucha z bytovek si ještě nevšimli, že vody opravdu ubývá. Co bude zítra nechci ani domýšlet, ale nebudu to proto dementně popírat(přehlížet), jako někteří zdejší. Příčiny jsou známé, ale hlavní vypíchnu - enormní počet lidí, potom se mi nemůže líbit politika podpory rodin, formou "velkochovy" - pouze vše zneužijí slepice (jedno jaké barvy), co nechtějí dělat nic, než jen "snášet". Dle toho taková rodina také vypadá, "tradiční" fotr chlastá a zneužívá dcery a jeho syn mu v tom akorát pomáhá a zasloužilá matka to jen přehlíží. Vytváří se tím nejen kriminální klima. Někdo zase hledá jednoduchá řešení, ale já agresi (popravy-války) nepovažuji za nijak dobré. Lepší nepodporovat vyšší porodnost a také edukovat svět, že mnoho dětí neznamená bohatsví, nýbrž opak. Mám naději, že evropané to většinově již chápou, 0-1-2děti je ideál. Nyní se na mě klidně vrhněte, ale silné reakce vždy vyvolává pocit vlastního ohrožení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (21)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 10:04

Obavam se ze soucasna civilizace není vyvynutá tak aby se dokazala spojit a něco takového řešit na ukor penez a moci. Politici by to začali řešit až by to chtěla vetšina voličů, vetšina voličů to bude chtít až to pro ně bude mít konkretní a ihned dostupné benefity. Dostali jsme se do stavu kdy si tu vetšina lidí žije jak prasata v žite a nikdo se toho nechce vzdávat kvuli budoucí generaci. Sám dělám plno věcí co není moc ECO kvuli osobnímu pohodlí...Další vec je, a je krasne videt na grafech v clanku, ze to opravdu musí řešit všichni a ne jen cast světa...číná momentálně vypoouští emise jako Evropa a USA dohromady a roste...proc my tady v evrope máme přestat používat auta, letadla na dluh číny vuči přírodě která na to sere...Myslím že tahle civilizace dříve nebo později zanikne a za dalších 65mil let, az tu bude další, se o nás bude je učit jako dnes o dinosourach, snad se ti další poučí...jako my se ted bojíme asteroidu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 09:51

Takže co jsem si vzal z článku osobně:
1) začít kopat díru na zahradě pro shelter
2) zrušit důchodové připojištění
3) nakoupit zavařovací sklenice
4) pořídit zbrojní pas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 09:22

Mne spíš děsí geopolitické dopady.Nedostatek zdrojů povede k válce o ně (pravděpodobně k další světové z niž vzejdou nové mocnosti).
Omezování lidí povede k boji proti systému, který je potlačuje. Lidé se blahobytu nevzdají. Výsledek: Lokální převraty, útoky na "jinak smýšlející" obyvatele. A to buď na národní úrovni, nebo globální, podle úrovně globalizace. (Čím víc globalizace tím horší).
Migrace obyvatel z Afriky do Evropy povede k pádu přetíženého sociálního systému. Chudší vrstvy obyvatel budou šířit nepokoje. Prudce se zvýší kriminalita a zároveň dojde dalším politickým otřesům.V důsledku to povede ke snížení emisí CO2, protože lidstvo se vymlátí v lokálních a globálních konfliktech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 09:17

Clanek je snuska domnenek, spekulaci a vylozenych nesmyslu. Autorovi a vsem gretenum doporucuji skocit z mostu a snizit tak osobni uhlikovou stopu na minimum.Neobolsevicka levicacka pakaz prevlecena do zelena - chce se mi zvracet.Ten, kdo vas strasi, chce vase penize!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 08:27

Shrňme si autory zdrojových textů:
Mark Lynas - Publicista
Naomi Klein - Novinářka
Bill McKibben - Novinář, Environmentalista (čti aktivista, nikoli věděc)
Roy Scranton - Spisovatel
Extinction Rebellion - mezinárodní sociálně-politické hnutí
Elizabeth Kolbert - NovinářkaKde je nějaký skutečný vědec? Proč jsou jako zdroj informací vybrány zrovna knihy od lidí, kteří jsou spíše aktivisty než vědci? Byl to účel, nebo jen náhoda? Odpovědi na tyto otázky nechám na Vás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 08:17

Článek založený na hysterické apokalyptické vizi a představě že na změně klimatu, oteplování se z větší míry podílí člověk, a že s tím může něco dělat. Pokud tomu fakt věříš tak pro nás ostatní udělej něco užitečného a niž svojí uhlíkovou stopu na minimum, a zastřel se.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 07:49

Ako sorry, ale článok nie je založený na faktoch. To, že pán čítal pár kníh z neho klimatológa neurobí. Kníh sa dá nakúpiť a prečítať veľa... aj napríklad o tom ako rakovinu zaručene vylieči hydrogenuhličitan sodný... a je to kniha, ktorú napísal študovaný "doktor". Autor má inak dosť zlú predstavu o fungovaní spoločnosti a článok je naozaj pesimistický. Ľudia vždy vedeli spolupracovať, keď došlo k najhoršiemu.. história to len dokazuje... ale pán tento fakt nepripúšťa. Nechcel by som byť jeho partnerom/rkou.Chcel by som vedieť, čo pre klimatické zmeny urobil pisateľ sám. Ja napríklad celý život cestujem v 95% prípadoch všade MHD, električkou, vlakom... Automobil použijem tak päťkrát do roka, v súrnom prípade. Keby to urobila väčšina ľudí... verím, že zmena nastane. Na miesto toho sa ale autor článku s najväčšou pravdepodobnosťou presúva do práce autom... a v zápche popri tom .. asi napísal asi tento článok o klimatických zmenách a neodvratnej apokalypse. Divím sa, že VTM niečo takéto publikuje. Podľa môjho názoru autor nič v reálnom živote riešiť nemieni ani neplánuje. Je totiž koniec... príde už len boj o oheň. Neponúka nám ani žiadne riešenie.... ani nepíše žiadne príklady ako s nejakou zmenou začať. Hlavne napíše.. že je nutné urobiť to najdôležitejšie.... a začať od seba samého. Nestačí triediť odpad... Na miesto toho, aby autor niečo pre tú nutnú zmenu urobil sám... tak sa jednoducho rozhodol... že po prečítaní toľkých "zlých" kníh nám na internete niečo napíše. A v rámci nudy aj napísal... a citovo... s prepáčením... sa nám viac menej vygrckal... ako mu je z nás všetkých zle. PS: Začni od seba chlape... a namiesto písania niečoho, čomu evidentne nerozumieš...... choď pozbierať do lesa smeti a zasaď v záhrade či pred barákom pár tých stromov. Určite to pomôže ako prírode.. tak nám aj tebe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 07:48

Co to tady Živě zveřejňuje za bláboly? Jediná realita je, že se klima mění od vzniku Země. Všechno ostatní jsou totální nesmysly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 07:25

Pojdme se uskromnit ať může být do roku 2050 na Zemi alespoň 400 milionů Nigerijců.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 07:12

Doporučil bych dokument Inside Bill's Brain a hlavně tu část o tom, jak funkční koncept čistých jaderných továren leží v šanonech k nasazení ale politika mocností brání jeho realizaci :)
Jenže to by ty dnes bohaté státy a korporace ostrouhali, kdyby byla elektřina dostupná prakticky zdarma a bez emisí, že.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 10. 2019 07:06

Chtělo by to ještě pod to otisknout text někoho kdo četl 5 knížek o tom, že do roku 2100 nastane další doba ledová. Bylo by víc kliků, takhle se tu málo poperou.Jinak všem koho to zajímá doporučuji dokument Země z vesmíru. Je k nalezení na youtube. A to ne kvůli závěrům co tam dělají, ale získání malého náhledu na to, jaké je počasí maglajz, na čem všem o čem víme to závisí a že jako lidstvo o tomhle celém víme v zásadě kulový. Stejně jako u spousty dalších věcí jsme teprve na počátku poznání, ale lidem nečiní problém se ve jménu víry v cokoliv vyvraždit, tak proč ne kvůli tomu, že sousedova kráva prdí. Ekologii řeší možná 1/10 lidstva, zbytek o tom nemá páru vůbec nebo půjde obětovat šamanovi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 10. 2019 01:38

navrhuji autorovi a blbům co to zde uveřejnili aby se co nejrychleji zastřelili, to je jediný způsob jak mohou omezit svou uhlíkovou stopu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 00:44

Greténismus na zive? Super.
Více tepla neznamená více sucha, naopak, voda bude cirkulovat rychleji a bude více pršet. Ano, bude více katastrofálních bouří, ale příroda se tím ozdraví.
v třetihorách byla 3x !!! větší koncentrace CO2 než dnes, a tedy dle greténistů tedy měla planeta vyhynout. Ale byl pravý opak. Ano, nikde na Zemi nebyl stálý sníh, všede pralesy, louky a vůbec zeleň. Spousta živočichů, defakto biblický ráj. Paradoxně teplota Země byla ještě teplejší, než by odpovídalo CO2, což si vědci neumí vysvětlit. Ale životu to nevadilo, naopak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 10. 2019 00:27

Alarmisté jsou velmi aktivní, protože na tom vydělávajíVelký podvod s globálním oteplováním - The Great Global Warming Swindle
https://www.youtube.com/watch... Kdo může za globální oteplování? CZ dabing
https://www.youtube.com/watch... Jan Pokorný: Opomíjená úloha vegetace v distribuci sluneční energie a utváření klimatu
https://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
09. 10. 2019 23:46

V 70' letech minulého století byla velká móda katastrofických filmů, od letadel přes mrakodrapy po přehrady a konce civilizace, kdy lidé budou nahrazení opicemi, asi každý zná. Bod 3. na začátku „Neztrácejte naději. Stačí kompletní změna fungování společnosti, která se nikdy předtím nestala, za extrémně krátký čas – a budeme mít malou šanci, že to bude jen středně velký průšvih!” je čiré sci-fi, prostě se to nestane. Takže já jako realista vidím jedinou možnost. Civilizace, anebo člověk se musí přizpůsobit, přestat omezovat zdroje na masivní podporu vědy, investovat do nových, skutečně účinných řešení (začal bych fúzí* a maximálním urychlením kolonizace „záložní” planety B**), které dnešní patálii „prorazí” a jako vždy v minulosti (předchozí revoluce v zemědělství, průmyslu) posunou celou civilizace o kus k vyššímu stupni. Podporovat zelené šílenství, které vyčerpá ještě více zdrojů než fosilní řešení (v USA mají problémy už jen s tím, co s vyřazenými lopatkami větrných turbín, celá planeta si za nedlouho bude lámat hlavu, co s obrovským množstvím vyřazených baterií) je zhoubné a špatné řešení.
Dodatek: Nikde v článku jsem nezaznamenal ani zmínku o tom, jak budeme globálně řešit nárůst populace, ve které jak je zmíněno, chce každý vše nebo alespoň to, co má západní svět, který si bohatství prý vybudoval díky fosilním zdrojům. Otázka? Proč si v té době Afrika nebo jiné části světa také nevybudovaly svá fosilní impéria, nebylo to náhodou tím, že tamější lidé, civilizace ještě nedosáhla naší úrovně pracovitosti, cílevědomosti a odpovědnosti k sobě, svým dětem i bližním?
* S dostatkem čisté energie je možné pohánět obří továrny, stroje na kontrolu klimatu, je možné účinně čistit oceán, získávat pitnou vodu a mnoho dalšího.
** Mars

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
09. 10. 2019 23:42

Je ovela pohodlnejsie a jednoduchsie nadavat na hystericku, zmanipulovanu a nevzdelanu Gretu, ako robit radikalne zmeny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 23:40

Nějak bylo, nějak bude. Fakt mi to vrásky nedělá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 23:30

no to je zas kupa hovadin, to se neda ani cist

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 22:16

I kdyby celá Evropa zalezla do jeskyň a žrala kořínky tak je to úplně jedno, protože zbytek světa bude dál používat výbušniny a moře používat jako kontejner na odpadky Neříkám, že to má začít dělat i Evropa, ale i ekologie by měla mít nějaké hranice, za které by se neměl nikdo nutit jít dokud technologie nepokročí tak, že tam lidi půjdou dobrovolně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
09. 10. 2019 22:11

To je ale dlouhy clanek!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 22:10

Osobně si myslím, že nějaké řešení a změna ze strany lidí a vlád, ať už regionálně, nebo dokonce celosvětově, je naprosto nereálná. Není šance. Na to jsme bohužel moc primitivní, nás zajímá co je teď a tady.Ale naděje existuje - třeba někdy někdo přijde s technologií, jak CO2 z atmosféry zpět zachytávat a ukládat (jako to dělají rostliny, jen ve větším měřítku). Nebo jak rozumně likvidovat plasty. A třeba i té jaderné fůze se někdy dočkáme. Snad nebude pozdě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 21:56

S dovolenim se budu soustredit na to, abych to prezil ja a mi potomci. Z teorie her davno vime, ze pokud ma cela planeta spolupracovat a mit se pak prumerne, nebo risknout, ze mala skupinka se na to vykasle, a ta dopadne nejlepe, vime, co si vybere.
I kdyby byla pravda, co se tvrdi, a jakoze clanek je naplnen vadnymi implikacemi bez adekvatnich zduvodneni, na matematiku je spoleh. Lidstvo nikdy nebude spolupracovat jako jeden muz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 21:41

Je mi to lhostejné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 21:26

bohužel většině lidí je to lhostejné,
1. úkolem je uvědomění lidí/civilizace
2. změna chování civilizace
čím dál víc mám pocit, že to dopadne jak s plísní na pomeranči a že tady na Zemi dřív či později chcípnem a porvem se o zbytek zdrojů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 10. 2019 20:27

Pěkný souhrn, jen bych upřesnil: Česko na tom není v kontextu světa nyní zas až tak špatně, ale bude. Nebudeme věčně bohatou zemí, nebude tu navždy rostoucí automobilový a další průmysl (náš nemalý příspěvek ke klimatické změně), nebudou tu navždy relativně levná a dostupná fosilní paliva (také náš příspěvek ke klimatické změně) a bez toho naše bohatství zmizí. A navíc od nás voda jen odtéká.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor